Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Predseda PSK nepodpísal uznesenie o odmene pre hlavného kontrolóra

Predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík vetoval uznesenie poslancov Zastupiteľstva PSK, ktorí hlavnému kontrolórovi Jánovi Majdovi na aprílovom rokovaní schválili odmenu za prácu v roku 2011.

Regionálny parlament mu odsúhlasil odmenu vo výške 30 percent, v uznesení však nebolo jasne formulované, z akej sumy sa bude vypočítavať.

Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková dnes informovala TASR, že predseda PSK Peter Chudík v zmysle zákona o samospráve vyšších územných celkov využil svoje právo a uznesenie nepodpísal. Pozastavil tak výkon uznesenia prijatého 17. apríla, ktoré sa týkalo spomínanej odmeny.

Podľa Fitzekovej mal na tento krok niekoľko dôvodov. Prvým má byť skutočnosť, že nebol dodržaný rokovací poriadok PSK, predložený návrh nebol zaradený do programu rokovania ako samostatný bod. Bol prednesený latentne v časti "Rôzne", čím obišiel proces predkladania materiálov na zastupiteľstvo. Rovnako nebol prerokovaný na zasadnutí Rady PSK a chýba k nemu stanovisko príslušnej komisie.

"Uznesenie obsahuje percentuálny údaj o výške odmeny bez jeho premietnutia do konkrétnej sumy. Zo znenia nie je jednoznačný ani spôsob výpočtu výšky odmeny – za aké obdobie má byť vykonaný súhrn platov, napríklad štvrťrok, polrok či rok", uviedla hovorkyňa.

Dodala, že takto prijaté uznesenie je nepresné, neurčité a zmätočné, pretože nebolo formulované jasne, čím sa dostalo do rozporu s rokovacím poriadkom. Spresnila, že hlavný kontrolór má schválenú mesačnú mzdu vo výške 2344 eur.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK