Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Na Dobrom Festivale 2012 sa predstaví aj kozmopolitná formácia N.O.H.A.

Na Dobrom festivale, ktorý sa tento rok uskutoční 22. a 23. júna na amfiteátri v Prešove, vystúpi aj N.O.H.A. - Circus Underground.

(foto: Petr Piechowicz)
(foto: Petr Piechowicz)

História formácie N.O.H.A. siaha až do prvej polovice deväťdesiatych rokov, kedy zakladajúci členovia zoskupenia pražák Filip Šebánek (umelecké meno Philip Noha), newyorčan Chevalier Hadley (MC Chevy) a Jochen Eickenberg z Kolína nad Rýnom začínali ako inštrumentálny štúdiový projekt. Filip Šebánek už ako mladý tínedžer hrával na saxofóne s Lacom Déczim, ktorý mu už vtedy dal prezývku „Noha“. Chevymu hneď pod pojmom NOHA napadla skratka pre Noise Of Human Art (zvuk/hluk ľudského umenia), a tak nakoniec tento štúdiový projekt dostal názov N.O.H.A. - Noise Of Human Art.
V roku 2004 sa stálym členom kapely stala Minerva Díaz Pérez, pôvodom zo Španielska. Jej príchodom nastala veľká a zásadná zmena štýlu N.O.H.A.
Ich najlepšie predávaným albumom v západnej Európe bol album z roku 2003 Next Plateau. Našinci ale zrejme najlepšie poznajú album Dive in your life z roku 2007 a najmä notoricky známu skladbu Tu Café.

Hudba zoskupenia N.O.H.A. je pomiešaná z rôznych štýlov, kde prevláda drum'n'bass a breakbeat. Zvuky živých nástrojov sa miesia s elektronickými zvukmi s prvkami popu, jazzu, hip-hopu. Niekedy sú ich skladby postavené na základe balkánskych rytmov, niekedy na základe rytmov flamenca alebo na iných zmesiach world music. Do tohto mixu sa ešte pridáva excelentný Filipov saxofón a dokonalú inštrumentálnu harmóniu nakoniec ešte vylepšujú spievané pasáže a energicky Chevyho rap.

N.O.H.A. sa cíti dobre na väčšine pódií od klubov až po veľké festivaly. Dôležitý je však blízky kontakt s publikom.
V kapele sa vystriedali členovia rôznych národnosti z rôznych kútov sveta a každý v ich hudbe zanechal trochu svojej osobitosti.
Pri vzniku skladieb podľa Filipa je dôležité nepočúvať názory hudobných odborníkov alebo DJ-ov, ktorí naznačujú smer ktorým by sa mala hudba uberať. Ako ďalej dodáva, „verte vlastnému inštinktu, ak váš track vyvoláva silné emócie, urobili ste všetko správne“.

N.O.H.A. si na živé vystúpenia pravidelne pozýva aj rôznych hostí ako napríklad beat-boxera Skillera (BG), Charlie One (UK) alebo Susi Gamboa (ČR), ktorú našinci poznajú z talentovej súťaže Československo má talent 2010.

Po vydaní albumu Die In The Process, na jar v roku 2011, začali však vzťahy medzi členmi v kapele škrípať a to bol začiatok štiepenia kapely, ktorá sa nakoniec rozdelila na dve. Obidve mali skratku N.O.H.A. Jedna sa pomenovala Noise Of Human Art – Circus Underground a tá druhá Nights Of Hedonistic Adventure. V priebehu toho istého roka nastala zaujímavá situácia, kedy v Bratislave v rozpätí jedného mesiaca vystúpili obe kapely. Na letnom festivale v Trutnove dokonca počas oboch festivalových dní. To však u fanúšikov, ale aj v médiách spôsobilo riadny zmätok a nikto nevedel ktorá noha je tá pravá. Dôvodom rozdelenia kapely boli nezhody v ďalšom ich smerovaní.

Filip Šebánek alias Philip Noha založil projekt Circus Underground, ku ktorému sa pridal aj Chevy Headley.

N.O.H.A. - Nights Of Hedonistic Adventure (tzv. nemecká časť) bola z pôvodnej zostavy Minerva Diaz Pérez (spev), Jochen Eickenberg (klávesy a sample), Tim Rashid (basgitara), Tobias Belker (bicie). Nováčikom v kapele je vokalista MC Mike Romeo. Keďže zmätky okolo pomenovania oboch kapiel naďalej pokračovali, rozhodli sa členovia Nights Of Hedonistic Adventure pre zmenu názvu na Time Switch. Formácia Time Switch má za sebou už koncert v Prahe a nový videoklip, natočený takisto v Prahe. V júni ich čaká ešte ďalší Pražský koncert.

Na prešovskom Dobrom festivale vystúpi N.O.H.A. - Circus Underground v zostave Philip Noha (saxofón), MC Chevy (vokály), Camila De Oliveira (spev), Thomas Herian (bicie), Jaroslav „Jatrabass“ Kovařík (bass).

Okrem formácie N.O.H.A. - Circus Underground v Prešove vystúpi nie len stálica domácej hudobnej scény IMT Smile s hosťom Richardom Müllerom, ale aj ďalší zaujímaví interpreti. Nesporným drum'n'bassovým lákadlom na festivale bude aj Goldie (UK), ktorý patrí medzi najrannejšie jungle hviezdy. Okrem Goldieho sa môžu fanúšikovia d'n'b tešiť aj na mladého bratislavčana B-complexa, ktorý je už dobre známy aj vo svete.
Samozrejme na svoje si prídu aj priaznivci iných druhov hudby. Okrem domácich a zahraničných formácií vystúpia aj českí hostia Lucas Hulan a Xindl X. Z domácich spomenieme ešte v Prešove obľúbenú Paru a prešovských DJov Back2Love.

Niekoľko videí N.O.H.A. - Noise Of Human Art z letného festivalu Pohoda 2009 môžete nájsť aj v našom video archíve:
http://pis.sk/tv/177/n-o-h-a_-_no_es_perfecta_bazant_pohoda_2009.html
http://pis.sk/tv/178/n-o-h-a_-_dive_in_your_life_bazant_pohoda_2009.html
http://pis.sk/tv/179/n-o-h-a_-_balkan_hot-step_bazant_pohoda_2009.html
http://pis.sk/tv/180/n-o-h-a_beatbox_jam_a_rozlucka_bazant_pohoda_2009.html

Video archív nájdete na tv.pis.sk

Média:

Súvisiace články
23.6.2012 Dobrý Festival 2012: Heľenine oči dnes ako prekvapenie 23.6.2012 Dobrý Festival 2012: N.O.H.A. Circus Underground dnes vystúpi na hlavnom stagei 22.6.2012 Na Dobrý Festival dorazil špeciálne upravený kamión Jack Daniel´s 22.6.2012 Prešovský Dobrý festival otvára letnú hudobnú sezónu 22.6.2012 Foto: Prípravy pred Dobrým festivalom 19.6.2012 Back2Love a Kinky Movement oživia tanečný stan na Dobrom Festivale 14.6.2012 Jack Daniel´s prinesie Ameriku na Dobrý Festival 13.6.2012 Dobrý Festival: S IMT Smile vystúpi aj Katarína Knechtová po 15 rokoch 29.5.2012 Dobrý festival vráti kultúru na prešovský amfiteáter 26.5.2012 Dobrý Festival 2012 uvedie Goldieho a B-Complexa 10.5.2012 Dobrý Festival: Prešovský Amfiteáter ožije po desiatich rokoch
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK