Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Dobrý Festival 2012 uvedie Goldieho a B-Complexa

Dobrý festival je známy aj tým, že okrem ostatnej hudby ponúka aj svetovú špičku drumm´n´bassu. V minulom roku sa predstavili zástupcovia hudobného vydavateľstva Hospital Records, sám jeho zakladateľ Tony Colman so svojou formáciou London Elektricity, dj Cyantific Messy MC a Elsa Esmeralda.

Zo susedných Čiech na festival v minulom roku zavítal najlepší d´n´b dídžej Philip TBC.
V predchádzajúcom ročníku Dobrého festivalu tu bola aj známa nórsko-britská dvojica TeeBee & Calyx, či MC Rymetime.

Na tohto ročný Dobrý festival organizátori pozvali predstaviteľa najstaršej generácie jungle a drumm´n´bassu britského producenta Goldieho. Predstaviteľom najmladšej generácie bicích a basov bude mladý Slovák B-Complex.

Goldie (vlastným menom Clifford Joseph Price) je anglický elektronický hudobník,  DJ,  výtvarník a herec. Goldie je jamajsko-škótskeho pôvodu. Prežil pomerne búrlivú mladosť. Detské domovy a niekoľko pestúnov z neho viacmenej urobili dieťa ulice. Takto mala na neho samozrejme veľký vplyv aj pouličná kultúra - graffity, hip-hop a breakdance. Price bol počas 80. rokov členom breakdance skupiny Westside a neskôr sa pridal ku skupine Bboys. V grófstve West Midlands si tiež vytvoril meno ako graffity umelec. Neskôr kvôli gaffity projektom odišiel do USA, kde taktiež začal predávať tzv. "grillz" (zlaté zuby). Po návrate na ostrovy s týmto "biznisom" ďalej pokračoval. Jeho prezývka však napriek všeobecnému presvedčeniu nepochádza odtiaľ. Získal ju už počas pôsobenia v Bboys.

V roku 1991 prišiel zásadný zlom pre Goldieho hudobný vývoj. Na jednej klubovej noci videl Grooveridera a Fabia púšťať ranné breakbeatové tracky zrýchlené na 45rpm a prekladané vtedajším rave music. Zvuk rave Goldieho očaroval a postupne z hip-hopu presedlal na jungle.
S jungleovou tvorbou začínal pod labelom Reinforced, pre ktorý pôvodne vytváral grafický artwork. Jeho prvé single Killermuffin a Menace neboli výrazne úspešné. Avšak v roku 1993 vydal zaujímavý singel Terminator pod pseudonymom Metalheadz.

Pod názvom Metalheadz založil spolu s DJskou dvojicou Kemistry & Storm v roku 1994 priekopnícke drumm´n´bassové hudobné vydavateľstvo. V roku 1995 nasledoval jeho sólový album Timeless. S hitmi ako Inner City Life, ktorý je dobre známy aj u nás, sa tento album vyšplhal až na siedmu priečku britského rebríčka.

Goldie sa dostal do povedomia aj ako predskokan islandskej speváčky Björk počas jej európskeho a amerického turné.
Ako herca sme mali možnosť vidieť Goldieho vo filme Podfu(c)k (Snatch), či v bondovke Jeden svet nestačí.

Na Dobrom Festivale v Prešove bude Goldieho sprevádzať MC GQ.

Príjemným kontrastom k predstaviteľovi najstaršej generácie d´n´b bude mladý slovák B-Complex (vlastným menom Matúš Lenický). Matúš však nieje v hudobnom komponovaní žiadnym nováčikom. Venuje sa tomu už od svojich dvanástich rokov, kedy sa dostal k rôznym počítačovým programom na komponovanie najmä elektronickej hudby.

B-complex vystriedal mnoho hudobných štýlov cez rave, hardcore, trance a psychadelic trance až nakoniec zakotvil pri drumm´n´basse.
Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať jeho pseudonym odvodený od vitamínových tabletiek, v skutočnosti je to slovná hračka pre "byť zložitý".

V roku 2008 Matúša objavil Tony Colman z Hospital Records (ktorého sme mohli vidieť na minuloročnom Dobrom Festivale). Najväčší zlom však v Matúšovej kariére prišiel nasledujúci rok, kedy vydavateľstvo Hospital Records zaradilo jeho skladbu Beautiful Lies na kompiláciu Sick Music.

B-complex hral vo väčšine európskych krajín, v Maďarsku, Poľsku, Česku, Rakúsku, Nemecku, Belgicku, Holandsku, Estónsku, Británii, Švajčiarsku či Taliansku. Ale aj v Austrálii, na Novom Zélande a v USA.
Vystupoval v londýnskej Brixton Academy, kde hrávajú hviezdy ako Madonna, The Prodigy, Dido a iný. Tam sa mu podarilo roztancovať niekoľko tisíc ľudí na jeho prerábku ľudovej piesne Tota Heľpa.

Niekoľko skladieb B-complexa už vyšlo na kompiláciách, samostatný album však ešte len pripravuje.

Kto si ešte drumm´n´bass úplne neobľúbil, tomu k tomu pomôže aj česko-americká formácia N. O. H. A. Circus Underground, ktorá príjemne spája elektronické prvky drumm´n´bassu s akustickými nástrojmi a kozmopolitne znejúcimi vokálami.
O tom že N. O. H. A. nieje žiadna "mäkkota", nás snáď presvedčia svojou prerábkou známej skladby od UK Apache & Shy FX - Original Nuttah, ktorú v poslednej dobe radi hrávajúávaju na živých vystúpeniach.

Goldie

Goldie
B-Complex

B-Complex

Video archív nájdete na tv.pis.sk

Média:

Súvisiace články
17.1.2013 BASS-X 05 s B-COMPLEXom 23.6.2012 Dobrý Festival 2012: Heľenine oči dnes ako prekvapenie 23.6.2012 Dobrý Festival 2012: N.O.H.A. Circus Underground dnes vystúpi na hlavnom stagei 22.6.2012 Na Dobrý Festival dorazil špeciálne upravený kamión Jack Daniel´s 22.6.2012 Prešovský Dobrý festival otvára letnú hudobnú sezónu 22.6.2012 Foto: Prípravy pred Dobrým festivalom 19.6.2012 Back2Love a Kinky Movement oživia tanečný stan na Dobrom Festivale 14.6.2012 Jack Daniel´s prinesie Ameriku na Dobrý Festival 13.6.2012 Dobrý Festival: S IMT Smile vystúpi aj Katarína Knechtová po 15 rokoch 29.5.2012 Dobrý festival vráti kultúru na prešovský amfiteáter 19.5.2012 Na Dobrom Festivale 2012 sa predstaví aj kozmopolitná formácia N.O.H.A. 10.5.2012 Dobrý Festival: Prešovský Amfiteáter ožije po desiatich rokoch
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK