PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/10256/dobry_festival_2012_uvedie_goldieho_a_b-complexa.html

Dobrý Festival 2012 uvedie Goldieho a B-Complexa

Dobrý festival je známy aj tým, že okrem ostatnej hudby ponúka aj svetovú špičku drumm´n´bassu. V minulom roku sa predstavili zástupcovia hudobného vydavateľstva Hospital Records, sám jeho zakladateľ Tony Colman so svojou formáciou London Elektricity, dj Cyantific Messy MC a Elsa Esmeralda.

Zo susedných Čiech na festival v minulom roku zavítal najlepší d´n´b dídžej Philip TBC.
V predchádzajúcom ročníku Dobrého festivalu tu bola aj známa nórsko-britská dvojica TeeBee & Calyx, či MC Rymetime.

Na tohto ročný Dobrý festival organizátori pozvali predstaviteľa najstaršej generácie jungle a drumm´n´bassu britského producenta Goldieho. Predstaviteľom najmladšej generácie bicích a basov bude mladý Slovák B-Complex.

Goldie (vlastným menom Clifford Joseph Price) je anglický elektronický hudobník,  DJ,  výtvarník a herec. Goldie je jamajsko-škótskeho pôvodu. Prežil pomerne búrlivú mladosť. Detské domovy a niekoľko pestúnov z neho viacmenej urobili dieťa ulice. Takto mala na neho samozrejme veľký vplyv aj pouličná kultúra - graffity, hip-hop a breakdance. Price bol počas 80. rokov členom breakdance skupiny Westside a neskôr sa pridal ku skupine Bboys. V grófstve West Midlands si tiež vytvoril meno ako graffity umelec. Neskôr kvôli gaffity projektom odišiel do USA, kde taktiež začal predávať tzv. "grillz" (zlaté zuby). Po návrate na ostrovy s týmto "biznisom" ďalej pokračoval. Jeho prezývka však napriek všeobecnému presvedčeniu nepochádza odtiaľ. Získal ju už počas pôsobenia v Bboys.

V roku 1991 prišiel zásadný zlom pre Goldieho hudobný vývoj. Na jednej klubovej noci videl Grooveridera a Fabia púšťať ranné breakbeatové tracky zrýchlené na 45rpm a prekladané vtedajším rave music. Zvuk rave Goldieho očaroval a postupne z hip-hopu presedlal na jungle.
S jungleovou tvorbou začínal pod labelom Reinforced, pre ktorý pôvodne vytváral grafický artwork. Jeho prvé single Killermuffin a Menace neboli výrazne úspešné. Avšak v roku 1993 vydal zaujímavý singel Terminator pod pseudonymom Metalheadz.

Pod názvom Metalheadz založil spolu s DJskou dvojicou Kemistry & Storm v roku 1994 priekopnícke drumm´n´bassové hudobné vydavateľstvo. V roku 1995 nasledoval jeho sólový album Timeless. S hitmi ako Inner City Life, ktorý je dobre známy aj u nás, sa tento album vyšplhal až na siedmu priečku britského rebríčka.

Goldie sa dostal do povedomia aj ako predskokan islandskej speváčky Björk počas jej európskeho a amerického turné.
Ako herca sme mali možnosť vidieť Goldieho vo filme Podfu(c)k (Snatch), či v bondovke Jeden svet nestačí.

Na Dobrom Festivale v Prešove bude Goldieho sprevádzať MC GQ.

Príjemným kontrastom k predstaviteľovi najstaršej generácie d´n´b bude mladý slovák B-Complex (vlastným menom Matúš Lenický). Matúš však nieje v hudobnom komponovaní žiadnym nováčikom. Venuje sa tomu už od svojich dvanástich rokov, kedy sa dostal k rôznym počítačovým programom na komponovanie najmä elektronickej hudby.

B-complex vystriedal mnoho hudobných štýlov cez rave, hardcore, trance a psychadelic trance až nakoniec zakotvil pri drumm´n´basse.
Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať jeho pseudonym odvodený od vitamínových tabletiek, v skutočnosti je to slovná hračka pre "byť zložitý".

V roku 2008 Matúša objavil Tony Colman z Hospital Records (ktorého sme mohli vidieť na minuloročnom Dobrom Festivale). Najväčší zlom však v Matúšovej kariére prišiel nasledujúci rok, kedy vydavateľstvo Hospital Records zaradilo jeho skladbu Beautiful Lies na kompiláciu Sick Music.

B-complex hral vo väčšine európskych krajín, v Maďarsku, Poľsku, Česku, Rakúsku, Nemecku, Belgicku, Holandsku, Estónsku, Británii, Švajčiarsku či Taliansku. Ale aj v Austrálii, na Novom Zélande a v USA.
Vystupoval v londýnskej Brixton Academy, kde hrávajú hviezdy ako Madonna, The Prodigy, Dido a iný. Tam sa mu podarilo roztancovať niekoľko tisíc ľudí na jeho prerábku ľudovej piesne Tota Heľpa.

Niekoľko skladieb B-complexa už vyšlo na kompiláciách, samostatný album však ešte len pripravuje.

Kto si ešte drumm´n´bass úplne neobľúbil, tomu k tomu pomôže aj česko-americká formácia N. O. H. A. Circus Underground, ktorá príjemne spája elektronické prvky drumm´n´bassu s akustickými nástrojmi a kozmopolitne znejúcimi vokálami.
O tom že N. O. H. A. nieje žiadna "mäkkota", nás snáď presvedčia svojou prerábkou známej skladby od UK Apache & Shy FX - Original Nuttah, ktorú v poslednej dobe radi hrávajúávaju na živých vystúpeniach.

 
26.5.2012 | Autor: Shuster | Kultúra a voľný čas | čítané: 6269 krát