Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

PSK zaevidoval 380 žiadostí na podporu lokálnych aktivít

Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa opäť vracia k poskytovaniu dotácií na podporu rôznych lokálnych aktivít na území kraja. Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková informovala, že finančné prostriedky budú poskytovať na základe Všeobecne záväzného nariadenia z roku 2008.

Na rok 2012 je v troch programoch v oblasti športu, kultúry a sociálnych služieb k dispozícii celkove 300.000 eur. Na základe výzvy Úrad PSK zaevidoval spolu 380 žiadostí v sume 1,03 milióna eur“, konštatovala hovorkyňa.

Spresnila, že 193 žiadostí sa týkalo projektových zámerov z oblasti športu, z toho viac ako polovica je na budovanie, rekonštrukciu či vybavenie športoviska. Ďalšie žiadosti sú na podporu pri organizovaní športových podujatí a podporu reprezentácie kraja.

V programe kultúra zaevidoval Úrad PSK 145 žiadostí, pričom až v 116 prípadoch chcú získať dotáciu na organizovanie podujatí.

Dovedna 29 subjektov žiada finančné prostriedky na obnovu kultúrnych pamiatok a pamätihodností obce. Majú záujem rekonštruovať rôzne sakrálne objekty či obnoviť pamätníky. Nechýbajú ani zámery na zriadenie turisticky atraktívnych miest“, doplnila Fitzeková.

V oblasti sociálnych služieb dominovali žiadosti na rekonštrukciu a opravu zariadení sociálnych služieb, ktorých prišlo 16. Ďalších päť sa týka podpory podujatí pre skupiny obyvateľov odkázaných na sociálne služby.

Hovorkyňa zdôraznila, že vo všetkých prípadoch je podmienkou spolufinancovanie zo strany žiadateľa a realizácia zámeru v roku 2012. Spomedzi 380 žiadostí bolo 37 vyradených pre nesplnenie niektorej z podmienok.

O finančných prostriedkoch už rokovali poslanci na pracovnom stretnutí, definitívne pridelenie dotácií budú musieť odsúhlasiť na zasadnutí zastupiteľstva 19. júna.

Dotácie na podporu spomínaných aktivít pridelil PSK naposledy v roku 2009, následne však grantový program pozastavili z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov.

Neznamená to, že by sa situácia radikálne zlepšila. Cítime však veľký dopyt zo strany obcí i rôznych občianskych združení na podporu drobných lokálnych aktivít. Nemajú odkiaľ získať financie, preto sme vyčlenili prostriedky z nášho rozpočtu. Považujeme to za náš príspevok k rozvoju regiónu“, uviedol predseda PSK Peter Chudík.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK