PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/10370/v_kraji_opravia_dalsie_useky_ciest-_ktore_poskodili_v_roku_2010_povodne.html

V kraji opravia ďalšie úseky ciest, ktoré poškodili v roku 2010 povodne

Viacero úsekov ciest Prešovského samosprávneho kraja (PSK) čakajú počas nadchádzajúceho leta opravy.

Niektoré z nich sú poškodené ešte od ničivých povodní v roku 2010. "Povodňové škody len na cestách II. a III. triedy vtedy dosiahli výšku 23,6 milióna eur. V kraji spôsobili okolo 100 kolíznych bodov, ktoré doteraz riešime postupne podľa závažnosti", informovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.

Ako dodala, okrem spomínaných vozoviek zničili povodne v Prešovskom kraji aj 12 mostov. "Zatiaľ je opravených necelých 50 percent škôd, ktoré spôsobila voda v máji a júni 2010. Vláda SR nám na odstránenie škôd spôsobených povodňami poskytla 6,8 milióna eur, zvyšok financujeme z vlastných zdrojov", objasnila Fitzeková.

Správa a údržba ciest (SaÚC) PSK v súčasnosti eviduje zosuvy pri cestných komunikáciách vo viacerých obciach. "Ide o Petrovany, Drienov, Paršivá, Lažany, Vyšný Hrušov, Ruská Poruba, Poliakovce. Všetky budeme opravovať počas nadchádzajúcich letných mesiacov", ozrejmil riaditeľ prešovskej SaÚC Vladimír Kozák.

Ako ďalej uviedol, pre riešenie zosuvov v obciach Petrovany a Drienov dôjde k úplnej uzávierke cesty. "Začne sa 2. júla a potrvá do konca septembra", poznamenal s tým, že práce na väčšine ciest poškodených zosuvmi budú prebiehať v tomto roku do konca októbra.

Niektoré opravy však zrealizujú podľa Kozákových slov v skoršom termíne. "Už budúci týždeň, 19. júna, je naplánované ukončenie sanácie zosuvu v Ruskej Porube a zosuv Vyšný Hrušov plánujú cestári opraviť do 31. júla." Práce pokračujú zároveň na moste v Orlove, ktorý bude pravdepodobne od 4. júla sprejazdnený aj pre automobilovú dopravu. Od novembra minulého roku slúžil len pre peších.

"Začali sme riešiť aj najkritickejší úsek v kraji, na ceste Malý Lipník – Sulín. Zhotoviteľ stavby vykoná odvodňovacie vrty na odvodnenie územia a ďalšie potrebné stavebné práce", vysvetlil Kozák s tým, že rozpočet projektu predstavuje hodnotu takmer 500.000 eur.

Okrem opravy škôd po povodniach sa PSK zameria v najbližšom období aj na modernizáciu svojich ciest. "Finančne najnáročnejšia bude rekonštrukcia úseku Malá Poľana - Krásny Brod na ceste II. triedy v okrese Medzilaborce (rozpočtový náklad 182.000 eur), nasleduje modernizácia úseku III. triedy Mlynčeky – Kežmarok (180.000 eur) a oprava komunikácie II. triedy Makovce – Havaj v okrese Stropkov (173.000 eur)", uzavrela Fitzeková.

 
18.6.2012 | Autor: TASR | Samospráva | čítané: 1174 krát