PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/10389/presovsky_dobry_festival_otvara_letnu_hudobnu_sezonu.html

Prešovský Dobrý festival otvára letnú hudobnú sezónu

Už iba pár hodín ostáva do začiatku VI. ročníka Dobrého festivalu, ktorý otvorí svoje brány v prešovskom amfiteátri v piatok 22. júna.
(foto: greatmilan)
(foto: greatmilan)

K headlinerom tohto obľúbeného východoslovenského festivalu budú patriť Katka Knechtová, Richard Müller a Ivan Tásler so skupinou IMT Smile, ktorí sa stretnú na jednom koncertnom pódiu. Zaznejú tak známe piesne Nepoznám, Ráno, Balada či Možno si ma pomýliš, ale aj Srdce jako kníže Rohan, Nahý 2 či Dve líšky.

Headlinerom tanečného stanu bude britský producent Goldie (1965), ktorý patrí medzi najstarších predstaviteľov generácie jungle a drum'n' bass. Verejnosť ho pozná ako hviezdu filmov Podfu(c)k (1999) alebo bondovky Jeden Svet nestačí (2000). Tento rok zaradilo BBC Radio 4 Goldieho medzi 60 osobností, ktoré mali veľký vplyv na Britániu. Stalo sa tak pri príležitosti diamantového jubilea kráľovnej Alžbety, ktorá je na tróne už šesťdesiat rokov. Goldie, vlastným menom Clifford Joseph Price, pomohol v prvej polovici 90. rokov popularizovať drum' n' bass ako hudobný žáner. Prelomovým bol titulný singel Inner City Life z debutového albumu Timeless (1995).

Príjemným kontrastom k nemu bude mladý Slovák B-Complex, ktorý však nie je žiadnym nováčikom v komponovaní elektronickej hudby. Vystriedal mnoho hudobných štýlov cez rave, hardcore, trance a psychedelic trance až nakoniec zakotvil pri drum'n' bass. V roku 2008 ho objavil Tony Colema (vystúpil ako London Electricity na Dobrom festivale pred rokom) a zaradil jeho skladbu Beautiful Lies na kompiláciu Sick Music. Odvtedy už hral vo väčšine európskych krajín.

Lídrami tanečného stanu bude trojica prešovských dídžejov, ktorí si hovoria Back2Love. Po úspešnom minuloročnom festivalovom vystúpení namieša trojica Overhaul, Gurry a Blazey aj tento víkend v tanečnom stane skutočnú house music s americkým zvukom. Návštevníkov čaká tanečná muzika v podobe jackin' house, funky, nu disco, soulful house a v ranných hodinách aj deep house.

Na Dobrom festivale budú tri pódiá, nebude chýbať tradičné Hare Krišna, detský kútik a stan s bojovníkmi. V zozname účinkujúcich je aj známa skupina Čechomor, český pesničkár Xindl X, skupina Para, kozmopolitná skupina N. O. H. A. , saxofonista Mário Gapa Garbera a jeho formácia Groovin' Heads, spevák a tanečník Zašo, skupiny Get Explode či domáca skupina Chiki Liki Tu-a. Brány festivalu sa otvoria v piatok 22. júna o 15. hodine, v sobotu 23. júna o dve hodiny skôr. Pre návštevníkov sú pripravené tri druhy vstupeniek, sólové na každý deň aj cenovo zvýhodnené dvojdňové.

 
22.6.2012 | Autor: TASR | Kultúra a voľný čas | čítané: 3490 krát