Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Rozšírenie prvej ligy neprinieslo výraznejšiu kval

Pohár primátora, teda prvá liga v malom futbale, sa hrá od tejto sezóny s rozšíreným počtom účastníkov. Tento stav si vyžiadal zvýšený záujem o uličnú ligu z radov nováčikov, ktorí sa prihlásili do druhej ligy a vytvorili tak tlak na rozšírenie najvyššej súťaže. Očakávania sa však celkom nenaplnili, pretože väčšina spomedzi nováčikov sa motá na chvoste súťaže, jedinou výnimkou je FC Ambra na piatom mieste. Skvelú jeseň predviedli hráči FK Atak Brahamy, ktorý suverénne kraľujú ligovému pelotónu.

Nielenže neprehrali ani jediné stretnutie, ale žiadnemu zo súperov sa nepodarilo uchmatnúť im ani jediný bodík. Svoje výnimočnú prvú časť sezóny potvrdili aj v štatistických ukazovateľoch. Celkovo padlo počas jesene 808 gólov, čo značí priemer 73,45 na kolo a 12,24 na stretnutie. Tento ukazovateľ je podmienený vyšším počtom družstiev aj už spomínanou nevyrovnanosťou nováčikov. V ofenzíve si najlepšie počínal vedúci celok tabuľky Atak Brahama. Kontá súperov zaťažila dovedna 99 krát, čo predstavuje priemer deväť gólov na stretnutie. Prekvapujúco druhú priečku v tomto ukazovateli obsadila FC Ambra, ktorá dokázala skórovať až 91 krát (priemer na stretnutie 8,27), čo jej však paradoxne stačilo iba na päť víťazstiev. Tretími najusilovnejšími strelcami boli hráči Gemor teamu, ktorí nastrieľali 86 gólov, predstavujúcich priemer 7,81 presných zásahov na zápas. Naopak strelecky sa nevyznamenali predovšetkým borci ExCentrumu, ktorým sa podarilo vsietiť len 32 gólov (priemer 2,9 na zápas), ďalej už tradične je v tomto ukazovateli neúspešný aj Markob s tridsiatimi deviatimi gólmi (priemer 3,5 gólu na stretnutie) a FC Automont sa tešil štyridsaťsedem krát, teda v jednom dueli priemerne 4,2 razy. Aj defenzívna činnosť, aspoň čo do počtu obdržaných gólov bola doménou Ataku Brahamy. V jedenástich kolách ich súperi rozosmutnili dvadsať šesť krát, čo predstavuje 2,36 obdržaného gólu na zápas. Iba o tri góly viac dostal obhajca prvenstva MFC Tatra Temex (priemer 2,63) a potvrdil, že v tejto činnosti už roky patrí medzi úplnú elitu. Podobne si počínala v jeseni aj Hesta, hoci jej odstup je už značnejší, pretože obdržala 39 gólov s priemerom 3,54 na zápas. Naopak až stodvadsaťdva krát inkasoval Patex (priemer 11,09) a patrí mu smutné prvenstvo v tejto štatistike. Veľmi nezaostal ani nováčik ExCentrum so sto šiestimi gólmi (9,63 na stretnutie) a čuduj sa svete v streleckej potencii veľmi úspešná FC Ambra si v defenzíve počína oveľa horšie, pretože inkasovala až 99 krát, čo predstavuje priemer 9 gólov na zápas.

Mohlo by Vás zaujímať
Prešovskí volejbalisti vstúpili do play-off domácim víťazstvom
V sobotu odštartovala vyraďovacia časť Niké Extraligy mužov. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili na domácej palubovke súperov z Nitry. Zverenci trénera Erika Digaňu zvíťazili v prvom zápase štvrťfinálovej série 3:0 (25:23, 25:17, 25:20) a v sérii hranej na 2 výhry vedú 1:0. Svoj postup medzi top štvorku môžu potvrdiť už vo štvrtok (14.3.2024) pod Zoborom.
V Prešove ocenili naj športovcov už po 63. raz v histórii
Mesto Prešov ocenilo v posledný februárový deň svojich najúspešnejších športovcov za rok 2023 počas galavečera v Parku kultúry a oddychu. Športovcom roka sa stal hádzanár Lukáš Urban z domáceho klubu Tatran Prešov. Do Siene slávy prešovského športu bola uvedená významná osobnosť hádzanárskych dejín Pavol Palša a in memoriam tam pribudol aj legendárny prešovský futbalista Gejza Šimanský. Galavečerom hostí už tradične sprevádzal známy športový komentátor Marcel Merčiak.
Majsterky Slovenska zavítali na prešovskú radnicu
Prešovské hokejistky z klubu ŽHK 2000 - ŠARIŠANKA Prešov sa stali majsterkami Slovenska vôbec po prvýkrát vo svojej takmer 30-ročnej histórii fungovania klubu. Osobne ich na prešovskej radnici privítal a zagratuloval k ich úspechu aj primátor mesta František Oľha.
Prešovskí volejbalisti upravili nepriaznivú bilanciu v nadstavbe
V sobotu pokračovala Niké Extraliga mužov zápasmi 5. kola druhej, tvz. nadstavbovej časti. V skupine o 1. -4. miesto privítali volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov na domácej palubovke hráčov Rieker UJS Komárno. Zverencom trénera Erika Digaňu sa v televíznom prenose podarilo ukončiť sériu troch prehier v rade a pred zaplnenou tribúnou sa tešili z výhry po dramatickom priebehu 3:2 (25:23, 18:25, 25:17, 16:25, 15:13).
Mestskí poslanci schválili kandidatúru Prešova na Európske mesto športu 2025
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove schválili návrh kandidatúry mesta na titul Európskeho mesta športu pre rok 2025. Tento prestížny titul udeľuje nezisková organizácia ACES Europe, založená v roku 1999 sídliaca v Bruseli a uznaná Európskou komisiou.
Tatran Prešov získal už 25. Slovenský pohár
Hádzanári Tatrana Prešov oslavujú zisk jubilejného 25. Slovenského pohára! Z cennej trofeje sa tešia osemnástykrát v ére samostatnosti a sú neohrozenými rekordérmi v počte víťazstiev v slovenskej pohárovej súťaži.
HOKEJBAL: Prešov na jar zatiaľ 100- percentný.
Prvé extraligové turnaje v roku 2024 majú za sebou už aj hokejbalisti Prešova, ktorý pokračujú v nasadenom tempe z jesennej časti.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK