PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/104/na_sarissky_zlet_pridu_biele_albatrosy.html

Na Šarišský zlet prídu Biele albatrosy

Ražňany - Kompletné svoje vystúpenie predvedie počas nedeľňajšieho 6. Leteckého dňa na letisku v Ražňanoch pri Sabinove známa košická letecká akrobatická skupina Biele albatrosy. Aj keď nie je uvedená v programe podujatia na oficiálnom plagáte, jej účasť potvrdil 17. augusta riaditeľ leteckého dňa Jozef Berdis, člen predstavenstva občianskeho združenia Aeroklub Sabinov, letisko Ražňany. Dodal, že ich účasť 17. augusta schválil minister obrany Pavol Kanis. Biele albatrosy už na tomto dni vystupovali a to v roku 1994 počas jeho nultého ročníka. Ich ohlásené verejné vystúpenie v nedeľu bude na Slovensku prvé po havárii v máji t. r., keď zahynul jeden zo zakladateľov skupiny Ľuboš Novák.

Letecký deň pre verejnosť je vyvrcholením 4-dňového 17. augusta začatého programu 6. Šarišského zletu ultraľahkých lietadiel. Z poverenia Leteckej amatérskej asociácie ho organizujú Delta klub Prešov a Jastrab - Paragliding Klub Prešov. Vedúci zrazu Milan Grega TASR informoval, že do podvečera 17. augusta do miesta konania dorazili 2 závesné klzáky (rogalá), jedno ultraľahké lietadlo a asi 15 účastníkov. Rozhodujúci nával očakávajú až v piatok 18. augusta, keď je aj prvá súťaž, a to v presnosti pristátia, druhá - v sobotu - bude súťaž v navigácii. Okrem tohto v čase od východu do západu slnka bude voľné lietanie lietajúcich športových zariadení, t. j. okrem rogál aj motorových a padákových klzákov (paragliding).

V posledných rokoch sa počet účastníkov ustálil v priemere na stovke a počet leteckej techniky na 30 kusoch. M. Grega dodal, že očakávajú aj príchod hostí z Česka. Na letecký deň prichádza do Ražňan okolo 5 tisíc návštevníkov, môžu si zalietať a vidieť v akcii ultraľahké lietadlá, leteckú techniku v aerokluboch a vojenskú leteckú techniku.

Tradícia šarišských zletov na letisku v Ražňanoch začala nanovo písať svoju históriu od roku 1994, oficiálne prvý ročník bol v roku 1995. Nadšenci z Prešova a okolia lietali na vlastnoručne vyrobených rogalách už v roku 1975 a na motorových klzákoch v roku 1982.

 
18.8.2000 | Pridal: Redakcia PIS | Spoločnosť | čítané: 3245 krát