Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Reality

Hľadanie vlastného bývania je dôležitým krokom v živote každého človeka. Je to obdobie, kedy sa možno po prvýkrát stávame úplne samostatnými, so zodpovednosťou nielen za seba, ale aj za nehnuteľnosť, ktorú vlastníme či máme v prenájme.

Pri tomto procese sa v žiadnom prípade netreba unáhliť a všetky kroky spojené s kúpou či prenájmom je nutné si poriadne premyslieť. Bývanie v dnešnej dobe nie je rozhodne lacný špás a preto opatrnosťou eliminujete možné riziká, ktoré by vám mohli značne skomplikovať váš život.

Realitka alebo ísť na vlastnú päsť?
Pri zaobstaraní si vlastného bývania máte dve možnosti – spoľahnúť sa sám na seba, a teda hľadať vhodné reality a zabezpečiť riešenie všetkých právnych krokov na vlastnú päsť alebo využiť služby realitnej kancelárie. Ak s podobnou situáciou nemáte žiadne skúsenosti, dostatočný rozhľad v občianskom práve či osobu, ktorá by vám v procese kúpy alebo prenájmu mohla pomôcť, spoľahnite sa radšej na realitnú kanceláriu. Vďaka nej výrazne eliminujete možné riziko zneužitia vašej dôvery a financií. Svoju realitnú kanceláriu si vyberajte naozaj zodpovedne, pretože nie všetky ponúkajú férové služby. Pri prvej návšteve sa iba informujte o podmienkach či priebehu možnej spolupráce a nechajte si čas na rozmyslenie. Názor o korektnosti realitnej kancelárie si dokážete spraviť z prístupu makléra, priestorov sídla či referencií, ktoré dnes veľmi jednoducho nájdete aj na internete. Buďte obozretný pri podpisovaní zmluvy medzi vami a realitnou kanceláriou a vopred si dohodnite jasné podmienky provízie. Tá by sa mala pohybovať okolo 5% z ceny nehnuteľnosti v prípade predaja alebo jedného mesačného nájmu v prípade prenájmu.

Inzercia realít vám dopomôže pri hľadaní toho správneho bývania.
Reality si dnes jednoducho vyhľadáte aj vy sami prostredníctvom internetu. V inzercii realít nájdete veľké množstvo ponúk kúpy, predaja či prenájmu bytov s popisom a fotografiami danej nehnuteľnosti. Vďaka veľkému počtu ponúk si dokážete porovnať ceny podobných nehnuteľností v daných lokalitách, a tak zhodnotiť výhodnosť jednotlivých realít. Ak vás nejaká ponuka zaujme, využite uvedený kontakt na predávajúceho a dohodnite si obhliadku nehnuteľnosti, ktorá je rozhodujúcim krokom pri kúpe alebo prenájme bývania. V prípade, že vás daná realita natoľko zaujala, že ste sa definitívne rozhodli pre jej kúpu, predávajúcemu vopred nič neplaťte a zmluvu o predaji podpíšte len v prítomnosti notára. Pokiaľ sa predaj uskutočňuje cez realitnú kanceláriu, notársku prítomnosť máte automaticky zaručenú.

Rozdiely v regiónoch.
Pri pohľade na ceny nehnuteľností v jednotlivých krajoch sú prítomné veľké rozdiely.  Reality v Bratislave a okolí sú často až o polovicu drahšie ako reality Žilina či reality v Prešove. Porovnanie sme robili na príklade 3-izbového bytu s čiastočnou rekonštrukciou a rozlohou 70m2.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK