Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Včerajšia búrka zasiahla Prešov

Vo včerajších večerných hodinách sa Prešovom prehnala silná búrka, najväčšie poškodenie bolo zaznamenané v jej epicentre na Sídlisku II. , následne na Sídlisku III. a v časti Šidlovec. Škody zatiaľ vyčíslené nie sú.

(foto: greatmilan)
(foto: greatmilan)

Zrážková činnosť s intenzívnym vetrom nastala vo včerajších večerných hodinách o 18.45 h. V priebehu dvadsiatich minút sa búrka so silným dažďom a krupobitím prehnala mestskou časťou č. 1, 2 a 3. Škody na sídliskách Šváby a Sekčov hlásené neboli.

Po včerajšej smršti, ktorá zasiahla Prešov, boli v mnohých prípadoch zistené poškodenia hlavne v rámci verejnej zelene, boli povyvracané stromy aj s koreňovým systémom, povytrhávané dopravné značky, zábradlia, z viacerých bytových domov dokonca strhlo strechy. Najväčšie škody boli na ul. Záhradná, zasiahnuté bolo Sídlisko duklianskych hrdinov, kaplnka pod Kalváriou, poškodený bol chrám na Námestí Vasiľa Hopku na Sídlisku III. Poškodená je MŠ Bajkalská, ZŠ Československej armády, kde strom spadol na herné prvky, zatiaľ však nie je známe, do akej miery je poškodený skelet budovy, búrka zasiahla aj Centrum voľného času ABC. ZpS Náruč je momentálne bez elektriny. Mesto bude kontaktovať vodárne pri zabezpečení cisterien na pitnú vodu.

Do 20.00 h boli už na zasiahnutých miestach zástupcovia mesta, spoločností Sadex a Záhrady Real na výkon činností odstraňovania zvyškov po kalamite, vyčistenia miestnych komunikácií a sprejazdenia ciest a chodníkov. V tomto prípade šlo hlavne o úsek Obrancov mieru, Požiarnická, Levočská, V. Klementisa, Volgogradská, Prostějovská, Bajkalská. Poškodený bol aj cyklistický chodník v časti Námestie Kráľovnej pokoja, kde vo veľkej miere popadali vŕby. Práce sa ukončili v neskorých nočných hodinách o 2.30 h. Mesto v tomto prípade kontaktovalo aj HaZZ a linku 112 pri poskytnutí súčinnosti v rámci včerajšej situácie.

Všetky dodávateľské spoločnosti, ktoré vykonávajú činnosti bežnej údržby pre mesto Prešov sú momentálne v teréne v plnej permanencii. Situácia sa priebežne monitoruje a v prípade, že sa poveternostná situácia zhorší, bude v rámci mesta zvolaná pracovná skupina. Tá bude postupovať podľa aktuálneho stavu a v zmysle platnej legislatívy.

V týchto chvíľach nie je odstavená MHD, zabezpečená je priechodnosť na mestských komunikáciách a hlavné ťahy sú sprejazdnené bez obmedzení. Bez elektrickej energie je momentálne viacero lokalít, v prípade potreby je možné kontaktovať bezplatnú linku VSE: 0800 123 332.

Škody zatiaľ vyčíslené nie sú, finančná a spoločenská hodnota škôd bude vyhodnotená samostatným tímom, ktorý zmonitoruje mieru poškodenia v jednotlivých lokalitách Prešova. Ich výška však presiahla 30 000 eur.

Z dôvodu odstraňovania kalamitného stavu dodávateľskou spoločnosťou Sadex je prerušená kosba verejnej zelene na dobu 3 dní, po ktorej sa bude postupovať naďalej podľa platného harmonogramu.

Podobná smršť sa Prešovom prehnala naposledy v roku 2010.

Súvisiace články
9.7.2012 Veterná smršť vytrhávala stromy v školských areáloch 9.7.2012 Foto: Veterná smršť v Prešove lámala stromy a trhala časti striech
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK