Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

V centre mesta dnes osadili bronzovú sochu Jána Pavla II.

V centre Prešova dnes napoludnie osadili bronzovú sochu Jána Pavla II. Inštaláciu 2,5 vysokého diela z bronzu v priestore medzi rímskokatolíckym a evanjelickým chrámom sledovali desiatky Prešovčanov.

Napoludnie osadili bronzovú sochu Jána Pavla II. Inštaláciu 2,5 vysokého diela z bronzu v priestore medzi rímskokatolíckym a evanjelickým chrámom sledovali desiatky Prešovčanov
Napoludnie osadili bronzovú sochu Jána Pavla II. Inštaláciu 2,5 vysokého diela z bronzu v priestore medzi rímskokatolíckym a evanjelickým chrámom sledovali desiatky Prešovčanov

S myšlienkou postaviť sochu obľúbenému pápežovi, ktorá by pripomínala odkaz a duchovné dielo významnej osobnosti cirkevných i svetských dejín posledných desaťročí, prišiel biskup Stanislav Stolárik.

Ján Pavol II. navštívil metropolu Šariša pred 17. rokmi. Počas cesty mestom sa zastavil pri pamätníku obetí Caraffových jatiek, na mieste kde dal v roku 1687 spomínaný taliansky generál popraviť 24 evanjelických mešťanostov. Modlitbu pápeža na tomto mieste v roku 1995 prijali mnohí ako veľké gesto hlavy Svätej stolice.

Na projekte prípravy sochy spolupracovali Rímskokatolícka cirkev, Prešovský samosprávny kraj a mesto Prešov. Tvorbu diela zverili košickému sochárovi Petrovi Beňovi.

"Nie je to gesto, ktoré by malo prezentovať majestát, je to skôr gesto, ktoré prezentuje intimitu Jána Pavla II. , ten dialóg s ľuďmi s Bohom", povedal o svojom diele sochár.

Počas inštalácie sochy sa na námestí pristavili desiatky ľudí. Všetci oslovení privítali skutočnosť, že táto socha bude stáť v centre mesta a ľudia sa budú môcť pri nej pristaviť a rozjímať. "Ja si myslím, že je to taká pekná spomienka na prítomnosť Jána Pavla II. v Prešove. Tu pri kostole sv. Mikuláša je dôstojné miesto. Bol to človek s veľkým "Č", vstúpil do povedomia všetkých svojou láskou k ľuďom", povedal pre TASR Ján Majerník s Prešova.

Miesto v pamiatkovej zóne mesta, kde stojí socha, považuje za vhodné aj riaditeľka Krajského pamiatkového úradu v Prešove Mária Poláková.

"Sme presvedčení, že táto forma, nie na nejakom imaginárnom piedestáli, na ktorom určite ani Ján Pavol II. nemal záujem stáť, je ideálnym riešením. Prichádzajúci ľudia pešou zónou môžu k tejto postave prísť, ako keby s ňou stretávali", povedala Poláková, ktorá za významné považuje aj to, že socha stojí na symbolickej spojnici medzi evanjelickým a katolíckym chrámom.

V prešovských kostoloch sa v rámci Týždňa Jána Pavla II. konajú v týchto dňoch prednášky semináre o tejto významnej osobnosti. Podujatie vyvrcholí v nedeľu (15.7.) o 15. hodine svätou omšou a následným požehnaním sochy.

Video archív nájdete na tv.pis.sk

Súvisiace články
15.7.2012 Foto: Požehnanie sochy Jána Pavla II. 15.7.2012 V centre mesta dnes slávnostne požehnali sochu Jána Pavla II. 15.7.2012 Foto: Socha Jána Pavla II. čaká na odhalenie
Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK