PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/10500/novym_kralom_remesiel_je_vyrobca_fujar_michal_filo_z_banskej_bystrice.html

Novým kráľom remesiel je výrobca fujár Michal Filo z Banskej Bystrice

Tohtoročným kráľom remesiel je výrobca fujár z Banskej Bystrice Michal Filo. Na 22. ročníku festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO) v Kežmarku ho totiž usporiadatelia označili za najoriginálnejšieho a najlepšieho remeselníka.

Na tróne tak po roku vystriedal šindliara Petra Kormoša z Vikartoviec.

Filo chodí na kežmarské EĽRO už 20 rokov a ako sám povedal, toto mesto mu veľmi prirástlo k srdcu.

Venujem sa výrobe ľudových hudobných nástrojov, okrem fujár sú to aj rôzne druhy píšťal“, priblížil Filo pre TASR svoje remeslo, ktorému sa venuje už 30 rokov. Najprv sa zaoberal výrobou klasického dreveného náradia, až neskôr prešiel na ľudové hudobné nástroje. „Táto práca je náročná, ale je krásne to očakávanie, keď človek drevu vdýchne nový život. Pod mojimi rukami to drevo ožíva, potom hrá a robí ľuďom radosť“, dodal Filo.

Podľa neho je pri tomto procese dosť náročné hľadať vhodné drevo. Jeho príprava a sušenie trvá približne dva roky, čím staršie, tým lepšie. Samotná výroba hudobného nástroja si následne vyžiada 80 až 100 hodín. Fujary sa vyrábajú prevažne z bazového dreva, robia sa však aj z javora či jaseňa. „Viac mojich nástrojov už putovalo do zahraničia, zahrali sme si spolu s terajším aj minulým prezidentom, mňa ale vždy najviac zaujíma, aby nástroje, ktoré vyjdú spod mojich rúk, boli naozaj dobré a kvalitné“, upozornil Filo.

Riaditeľ festivalu EĽRO Igor Kredátus pre TASR uviedol, že hoci tento ročník sčasti poznačil dážď, organizácia sa vydarila a počet návštevníkov bol len o niečo menší ako vlani. „Nosným dňom bola sobota (14. 7.), keď prišlo najviac ľudí. Tento ročník však môžeme považovať celkovo za úspešný. Najväčší záujem bol o nového kráľa remesiel, výrobcu fujár, ďalej to bol pán Svatík, ktorý vyrába povrazy. Veľký úspech mal tento rok aj pán Medveď z Čierneho Baloga, ktorý obrába kožu, už tradične boli úspešní keramikári, kováči a veľký záujem bol aj o fúkanie skla, “ dodal Kredátus. Návštevníci EĽRA mali možnosť vidieť až 220 remeselníkov, tento rok bol festival venovaný cechu pekárov a mlynárov.

 
16.7.2012 | Autor: TASR | Samospráva | čítané: 5641 krát