PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/10532/gens_una_sumus_vsetci_sme_jedna_rodina.html

„Gens una sumus“ (všetci sme jedna rodina)

V duchu tohto celosvetového motta šachistov „Gens una sumus“ (všetci sme jedna rodina) sa bude niesť celý nasledujúci týždeň. V dňoch 28. júla – 4. augusta 2012 sa v priestoroch Hotela Senátor (Hlavná 69, Prešov) uskutoční V. ročník medzinárodného šachového podujatia PREŠOV OPEN 2012, ktoré je organizované pod záštitou primátora mesta Prešov Pavla Hagyariho a Krajského šachového zväzu.
(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Súčasťou týždenného šachového „maratónu“ bude v piatok (3.8.2012) o 19.00 h simultánka s primátorom, v ktorej si 6-8 mladých hráčov zahrá priamo na námestí šachové partie s prvým mužom mesta.

Kráľovská hra, ktorá v sebe spája umenie, vedu i šport sa v Prešove udomácnila a postupne sa stáva tradíciou. Táto športová aktivita, ktorá je zároveň zatraktívnením Prešovského kultúrneho leta, nadväzuje na sériu známych šachových podujatí, ktoré majú v Prešove silné zázemie. „Ide o každoročnú, veľmi obľúbenú šachovú akciu, o čom svedčí aj narastajúci počet účastníkov“, uviedol Jaroslav Bánoci, spoluorganizátor podujatia. „Hracím systémom turnaja je švajčiarsky systém na deväť kôl pre všetkých účastníkov, so zápočtom na FIDE ELO“, vysvetlil pravidlá J. Bánoci. Ako dodal, zaujímavosťou tohto ročníka bude aj účasť majstra Francúzska v kategórii do 8 rokov Tea Ciccoliho s trénerom Vincentom Moretom a účasť prisľúbil aj Mikuláš Maník, jeden z dvoch prešovských medzinárodných veľmajstrov.

Okrem turnajových „bojov“, v ktorých sa hráči budú snažiť „vyšachovať“ súpera, sú pripravené aj doprovodné akcie. „V stredu (1.8.2012) sa odohrá bleskový šachový turnaj, kde sa hrajú časovo skrátené šachové partie, v ktorých má každý z hráčov na celú hru 5 minút“, vysvetlil J. Bánoci. Pripravená je aj prehliadka historických pamiatok mesta Prešov a podľa počtu záujemcov aj mariášový turnaj.

Vyvrcholením doprovodnej časti turnaja bude v piatok (3.8.2012) o 19.00 h pred radnicou simultánka s primátorom, v ktorej si 6-8 mladí hráči zahrajú priamo na námestí šachové partie s prvým mužom mesta. Atmosféru bude dotvárať hudobný doprovod skupiny Bumerang. Šach sa podľa slov primátora dá prirovnať dokonca aj k politike, „dôležité je, aby ten, kto nakoniec vyhrá, bol občan“, uviedol P. Hagyari. „Šachovú partiu si tentoraz nezahrám s poslancami, ale s mladými šachovými talentami“, dodal s úsmevom primátor, ktorý tento druh športu považuje za skvelý tréning mysle.

Účastníci turnaja budú počas celého týždňa súťažiť o zaujímavé finančné ceny, pre najlepšieho hráča do 15 rokov a pre absolútneho víťaza čaká aj pohár primátora mesta Prešov a sponzorská cena je určená pre najlepšieho prešovského účastníka turnaja. „Tešíme sa na širokú účasť a hlavne na mladých hráčov z Prešova a okolia, ktorí napĺňajú naše nové slovenské motto - šach je viac ako šport“, doplnil pozvanie J. Bánoci.

Prešov Open je medzinárodným šachovým turnajom, ktorý sa tradične koná pod záštitou primátora mesta Prešov a Krajského šachového zväzu. V minulom roku dosiahol počet účastníkov 66. Okrem tradičných podujatí šachových turnajov sa v poslednom období veľmi úspešne aktivizuje aj rozvoj šachu mladej generácie projektom Šach na školách, kde je zapojených šesť prešovských škôl.

 
24.7.2012 | Autor: Veronika Kmetóny Gazdová | Mesto Prešov | čítané: 1638 krát