Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Stretnutie Podnikateľského klubu

V stredu, 19. februára 2003, sa v Prešove, v priestoroch novej kaviarne <i>Cafecito Club 24</i> na Plzenskej ulici, uskutočnilo druhé stretnutie obnoveného <b>Podnikateľského klubu</b>. Tradíciu stretnutí podnikateľov a predstaviteľov verejnej správy sa podarilo obnoviť počas konferencie <i>Podnikateľské prostredie v prešovskom regióne</i> koncom minulého roka a aj aktuálne stretnutie potvrdilo, že je idea takejto komunikácie správna. Všetci zúčastnení sa zapojili do rozhovoru o aktuálnych problémoch mesta a aj keď mali k dispozícii "len" pár hodín, do pléna padlo viacero konštruktívnych návrhov.

Stretnutie <i>Klubu </i>opäť iniciovala Krajská organizácia Združenia podnikateľov Slovenska a ako oficiálnych hostí pozvala primátora mesta Prešov, Ing. Milana Benča, predsedu Okresného úradu v Prešove, Ing. Štefana Kužmu, a riaditeľa Regionálneho poradenského a informačného centra v Prešove (RPIC), Ing. Jána Hudackého. Témy rozhovoru sa preto dotýkali predovšetkým mesta a podpory podnikania v meste, ale spomenuli sa napríklad aj zbytočné prieťahy pri vybavovaní podnikateľských záležitostí na úradoch.

Jadrom diskusie boli napokon predovšetkým tri oblasti.

<b>Podpora podnikania z strany mesta</b>

Požadovanú priamu podporu podnikateľov - napr. úľavami na daniach - primátor nevylúčil, ale postavil sa k nej skôr skepticky. Ako povedal, otázka daní pre rok 2003 bola uzavretá koncom roka 2002. Zároveň dodal, že mesto takto podporuje skôr sociálne slabšie skupiny, voči podnikateľom uplatňuje dôsledné využitie peňazí, ktoré do rozpočtu mesta z daní prídu, v prospech ekonomického prostredia. Ing. Milan Benč zdôraznil, že momentálnou prioritou je pripravenie kvalitnej infraštruktúry v meste, aby sa zvýšil kredit Prešova u potenciálnych investorov. "Potrebujeme v meste silné výrobné firmy," povedal primátor, "základ, o ktorý sa oprie ekonomika regiónu."

<b>Šport ako reprezentácia mesta</b>

Problematiku športu vnímajú ako citlivú podnikatelia aj predstavitelia verejnej správy. Zhodli sa na skutočnosti, že športovci predstavujú výbornú reprezentáciu mesta, no všetci súhlasili s Ing. Benčom, ktorý uviedol, že nie je možné investovať do športu bez preukázateľných výsledkov. Mesto Prešov podľa primátora šport podporuje, ale nie je možné, aby krylo netransparentné využívanie financií - napr. v často spomínanom futbalovom klube Tatran Prešov. Ing. Milan Benč požiadal prítomných predstaviteľov podnikateľského stavu o podporu pre športovcov a športoviská, ale zdôraznil, že aj oni musia vyžadovať za svoje peniaze dokladovateľné skutočnosti. "Prispejte na mzdu futbalistovi, ale nie na ubytovanie v hoteli Fórum pre predstaviteľa klubu," uviedol.

<b>Komunikácia a informatika</b>

Na stretnutí opätovane odznela požiadavka na zjednodušenie komunikácie medzi podnikateľmi na jednej strane a štátnou správou a samosprávou na strane druhej. Kritizovaná bola byrokracia a nepochopenie vzťahu úradník-podnikateľ, ktoré bráni rozvoju ekonomického prostredia. "Nemáme čas behať celé dni po úradoch," zaznelo v pléne. Na margo tejto skutočnosti Ing. Štefan Kužma ponúkol podnikateľskej sfére priamu podporu - s tým, že sa naňho môžu osobne obracať pri vybavovaní záležitostí v súvislosti s rozvojom podnikania. Prednosta sľúbil, že sa osobne zaangažuje na skrátení lehôt a odstránení byrokratických prekážok na okresnom úrade. Primátor Prešova ďalej uviedol, že aj aktuálne zmeny v organizácii práce na Mestskom úrade prinesú zmeny k lepšiemu. Informačné oddelenie bolo posilnené, zintenzívňuje sa využívanie informačných technológií a pripravovaný <i>Jednotný podnikateľský informačný servis</i> (súčasť Strategického plánu rozvoja mesta) bude tiež prostriedkom na to, aby sa informácie z mesta k podnikateľom dostali včas a bez zbytočných nákladov. "O elektronickom podpise a vybavovaní stránok cez internet ešte neuvažujeme, na to je priskoro, ale pracujeme na to, aby sa dali v blízkej budúcnosti stiahnuť z internetu aspoň formuláre k žiadostiam," povedal Ing. Milan Benč.

Na záver stretnutia vyjadrili obe strany spokojnosť a vyjadrili vôľu stretávať sa takto aj v budúcnosti. "Možno aj raz štvrťročne," uviedol Ing. Štefan Kužma a Ing. Milan Benč súhlasil. "Plánujem pri kancelárii primátora vytvoriť poradnú komisiu zloženú z podnikateľov, ale potrebné sú aj takéto stretnutia v širšom kruhu," dodal.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK