Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Petíciu za zachovanie železničného grafikonu podpísalo 10.000 ľudí

Pod petíciu za zachovanie pôvodného železničného grafikonu sa doteraz podpísalo viac ako 10.000 ľudí z Prešovského kraja. TASR to dnes potvrdil jeden s jej iniciátorov Jozef Róbert Šmigalla.

Petíciu rozbehli v júli tohto roka Prešovský samosprávny kraj (PSK), mesto Prešov a občiansky aktivista Šmigalla. Nový grafikon nepočíta s množstvom spojov na východe republiky, čo podľa iniciátorov petície môže nepriaznivo ovplyvniť región severovýchodného Slovenska.
Podľa vyjadrenia hovorkyne PSK Veroniky Fitzekovej vedenie úradu verí, že do 9. decembra tohto roka, odkedy majú vlakové spoje jazdiť podľa nového grafikonu, ešte dôjde k zmenám, ktoré by reflektovali na pripomienky krajskej samosprávy. Zástupcovia PSK o tom majú rokovať s rezortným ministrom Jánom Počiatkom.

Fitzeková konštatovala, že PSK doteraz nemá žiadne oficiálne informácie od ministerstva dopravy. Komunikácia v tejto veci sa vraj skončila v júli, keď zástupcovi ministerstva odovzdali pripomienky. Kraj podľa nej doteraz nemá oficiálnu odpoveď, či boli pripomienky akceptované.
"Minulý týždeň v piatok nám prišiel mail, v ktorom nás odkázali na webovú stránku, kde je zverejnený návrh grafikonu. Návrh, nepovažujeme za definitívny a očakávame, že po rokovaní s ministrom dôjde k zmenám", vysvetlila Fitzeková.

Doplnila, že podľa znenia tohto zverejneného návrhu neboli požiadavky PSK akceptované. Krajská samospráva je presvedčená, že dopad na obyvateľstvo prihraničných regiónov môže mať vážne dôsledky. To sa týka hlavne spojenia medzi Starou Ľubovňou, Plavčom a Lipanmi.
"Ide o ľudí, ktorí obyčajne sú odkázaní na verejnú dopravu a týmto spôsobom ich ešte odreže od akéhokoľvek spojenia s okolitými okresmi a regiónmi", tvrdí hovorkyňa.
Zdôraznila, že PSK zatiaľ vôbec neuvažoval o niečom takom, ako je nahradenie zrušených spojov autobusovou dopravou. Vysvetlila, že na základe nejakých medializovaných faktov nemôžu pripravovať takúto koncepciu. Navyše nahradenie vlakových spojov niečím iným nie je kompetencia samosprávneho kraja.

"Nový návrh, ktorý zverejnilo na stránke ministerstvo, je ešte horší ako ten, ktorý predložili v júni. Okrem zrušených spojov sa výrazne predĺžia čakacie doby v Kysaku na rýchlikové prípoje smerom na Prešov. Problémové sú hlavne víkendy", konštatoval Šmigalla.

Dodal, že v najbližších dňoch sa má stretnúť s iniciátormi podobnej petície, ktorá sa rozbehla v Starej Ľubovni. Keďže podstatné body sú spoločné, dovedna by po spojení petícií mohli mať okolo 16.000 podpisov. Hárky chce následne odovzdať osobne na ministerstve dopravy.

(ilustračné foto: archív)

(ilustračné foto: archív)
Súvisiace články
8.9.2012 Foto: Marakaňský kotlík 7.9.2012 Rýchlik Prešov-Bratislava cez Žilinu by mal skúšobne premávať od marca 28.8.2012 Poslanci PSK vyjadrili nesúhlas s návrhom nového vlakového grafikonu 18.7.2012 V PSK spustili petíciu za zachovanie pôvodného železničného grafikonu
Mohlo by Vás zaujímať
Aktualizácia dopravných obmedzení v meste
V Prešove dochádza k aktualizácii súčasných dopravných obmedzení v súvislosti s rekonštrukciou mosta na Lesíku delostrelcov. Do premávky sú zavádzané postupne od pondelka 15. 4. 2024. Sú výsledkom niekoľko-týždňového zberu dát a hľadania možností zefektívnenia premávky počas trvania stavebných prác.
Sekčovská ulica bude čiastočne uzavretá
Mesto Prešov informuje vodičov o čiastočnej uzáverke Sekčovskej ulice v termíne od 22. do 26. apríla pre výkopové práce.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK