Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Na námestí v Prešove postavili sedem metrov vysokého koňa

V centre Prešova priamo pred radnicou včera inštalovali sedem metrov vysokého koňa. Je zhotovený z dreva, drôtu a vyplnený plastovými fľašami.

foto: greatmilan
foto: greatmilan

Autormi tohto netradičného diela sú pedagógovia a žiaci Základnej umeleckej školy na Októbrovej ulici.

Hmotnosť diela je viac ako 700 kilogramov a na konštrukciu použili smrekové drevo a približne 30 metrov štvorcových drôteného pletiva.

"Tento celý projekt začal v januári tohto roku, dva mesiace trvala výroba konštrukcie. Náplň tohto koňa alebo ak chcete telo, bude tvoriť recyklovateľný plastový materiál. Objem bude cez 2500 fliaš", vysvetlil riaditeľ ZUŠ Ľubomír Guman.

Primátor Prešova Pavel Hagyari uviedol, že myšlienka inštalovať takéhoto koňa priamo na námestí vznikla na radnici, keďže chceli zvýrazniť symbol mesta "Koňarov".

Pripomenul, že tento projekt je súčasťou spoločných aktivít s mestom Košice, ktoré bude na budúci rok Európskym hlavným mestom kultúry.

"Je to iné umelecké dielo, je to výraz doby a sme radi, že sa do neho zapojili deti. Dôležitý je aj ten rozmer ekológie, ktorý chceme vštepovať deťom, preto tie PET fľaše", povedal primátor.

Doplnil, že toto netradičné dielo v sobotu premiestnia do Jazdeckého areálu na Sídlisko III. , kde sa budú konať jazdecké preteky. Potom majú niekoľko alternatív, kde by mal byť umiestnený natrvalo. Buď zostane v Jazdeckom areáli, alebo ho dajú do Záhrady umenia, prípadne do Ekoparku.

Súvisiace články
17.9.2012 Video: Prešovský koníček 13.9.2012 Foto: Prešovský koníček
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK