Nedeľa, 16. jún 2024
Meniny má Blanka, Bianka | zajtra Adolf

Otrava českým metylalkoholom už aj v Prešove

Aj na Slovensku sa už zaznamenali podozrenia na prípady otravy metylalkoholom, po rodinnej oslave leží v prešovskej nemocnici na klinike infektológie osem ľudí. Na oslave sa nalievala domáca pálená slivovica dovezená z Českej republiky. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Prítomnosť metylalkoholu v krvi sa zatiaľ potvrdila u dvoch z ôsmich pacientov, ktorých dnes priviezli pre podozrenie z otravy metylalkoholom do Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove.

Ako pre TASR krátko po 19. hodine uviedol námestník riaditeľa Pavol Gazdič, osem pacientov je zatiaľ v dobrom klinickom stave. Dovedna však odobrali vzorky krvi desiatim ľudom.

Priebežne nám hlásia výsledky z laboratória. U dvoch pacientov bol výsledok pozitívny, to znamená, že v krvi zistili prítomnosť metylalkoholu. U ďalších troch boli výsledky negatívne, na ostané rozbory sa ešte čaká“, konštatoval Gazdič.

Doplnil, že všetci hospitalizovaní pacienti sú v starostlivosti internistov. Spresnil, že do ambulancie prišlo dovedna desať ľudí, ktorým boli odobrané vzorky, osem zostalo v nemocnici a dvaja hospitalizáciu odmietli.

O prvých prípadoch možnej otravy metylalkoholom na Slovensku informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Čižmáriková. Domáca pálenka údajne dovezená z Českej republiky sa podávala na rodinnej oslave, kde bolo asi 17 ľudí.

Prípadom sa už zaoberá aj Slovenská polícia
V nemocnici najprv pre bolesti hlavy hospitalizovali štyroch účastníkov oslavy, ďalších štyroch priviezli neskôr. Prípadom otravy metylalkoholom, ktorá sa potvrdila u štyroch z ôsmich hospitalizovaných ľudí v prešovskej nemocnici, sa zaoberajú aj slovenskí policajti, ktorí spolupracujú s českými kolegami. TASR to dnes večer potvrdil hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik.

Alkohol objednali cez internet
Slovenským policajtom v sobotu (15. 9.) v nočných hodinách kolegovia z Čiech oznámili, že jedna osoba z prešovského okresu si prostredníctvom internetu objednala desať litrov domácej pálenky na oslavu narodenín. „Prešovskí policajti okamžite kontaktovali objednávateľa, zobrali vzorky na rozbor, pričom v dvoch z piatich zaistených vzoriek sa zistila prítomnosť nebezpečnej látky“, uviedol Džobanik.

Alkohol sa podľa zistení polície mal podávať na rodinnej oslave v obci Kapušany v noci z piatka na sobotu (15.9.). Polícia na základe informácií od objednávateľa vyzvala všetkých účastníkov oslavy, aby vyhľadali lekárske ošetrenie.

Podľa Džobanika prešovskí policajti pravdepodobne v tomto prípade nezačnú trestné stíhanie, nakoľko alkohol bol predávaný z Čiech a tam beží aj trestné stíhanie. Policajti budú s českými kolegami spolupracovať na dokumentovaní prípadu.

V nemocnici najprv pre bolesti hlavy včera hospitalizovali štyroch účastníkov zo 17-člennej rodinnej oslavy, ďalších štyroch priviezli neskôr, dvaja hospitalizáciu odmietli. U dvoch sa potvrdila prítomnosť metylalkoholu v krvi, v troch prípadoch boli výsledky negatívne, na ostatné sa čaká. O prípad na východnom Slovensku sa už zaujíma aj polícia, rozbor dovezeného alkoholu potvrdil prítomnosť metylalkoholu. Ostatní členovia oslavy by mali byť zatiaľ v poriadku.

Aký obsah metanolu bol v danej slivovici, zatiaľ nie je jasné, keďže doterajšie merania poskytli rozdielne výsledky. Ako pre TASR priblížila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická, výsledky budú známe v pondelok 17. septembra. Úrad odporúča ľuďom, aby sa vzhľadom na kritickú situáciu v Českej republike vyvarovali konzumácii alkoholu dovezeného z ČR. Ministerstvo zdravotníctva zvolalo pre situáciu krízový štáb, viac informácií má poskytnúť v pondelok.

Metylalkohol si v Česku vyžiadal zatiaľ 19 ľudských životov
Ďalšie desiatky ľudí v Čechách sú v nemocnici. V Českej republike preto platí od piatkového (14.9.) večera zákaz predaja nápojov s obsahom nad 20 percent alkoholu, napriek tomu však pribúdajú otravy spôsobené metylalkoholom. Polícia už pre otravy obvinila viacerých ľudí.

Prvotné príznaky takejto otravy sú podobné ako pri opitosti, teda dobrá nálada, neskôr bolesti hlavy a vracanie. Postihnutá osoba má zároveň široké zreničky, ktoré nereagujú na svetlo, zároveň sú to typické poruchy zraku ako rozmazané videnie, výpadky zorného poľa, poruchy rozlíšenia farieb až slepota. Neskôr môže nastať bezvedomie až smrť.

Metanol sa po požití v organizme metabolizuje na kyselinu mravčiu, čo vedie ku metabolickej acidóze. Už malé množstvá metanolu spôsobujú slepotu, štyri až desať mililitrov čistého metanolu“, uviedol pre TASR súdny lekár Peter Kováč s tým, že minimálna smrteľná dávka je okolo 0,3 až jeden gram na kilogram. Najmenšia smrteľná dávka popísaná v literatúre je podľa jeho slov 15 mililitrov 40-percentého metanolu. „Hoci je popísaný prípad prežitia po vypití pol litra 40-percentného metanolu“, doplnil.

Priblížil, že po požití metanolu, ktorý sa používa na denaturáciu alkoholu, má človek podobné príznaky ako po vypití alkoholu. Po istom čase sa objaví nauza, zvracanie, bolesti hlavy a poruchy videnia, ktoré vznikajú po 12 až 48 hodinách po požítí. „Pri prežití otravy môže byť porucha zraku alebo poškodenie centrálnej nervovej sústavy“, zhrnul.

Súvisiace články
18.9.2012 Z nemocnice prepustia 4 pacientov s negatívnym výsledkom na metylalkohol 18.9.2012 V súvislosti s otravou metylalkoholom v Prešove začala polícia trestné stíhanie 17.9.2012 Kontrolné vzorky u štyroch pacientov opätovne potvrdili metylalkohol
Mohlo by Vás zaujímať
Prešov získal dva granty v oblasti športu
Fond na podporu športu vyhovel hneď dvom žiadostiam z mesta Prešov. Milión eur získalo mesto na úpravu a zníženie energetickej náročnosti zimného štadióna, ďalších takmer 430-tisíc získal mestský futbalový klub 1. FC Tatran Prešov na rekonštrukciu areálu futbalovej akadémie. Dokopy aj s finančnou spoluúčasťou mesta pôjde o projekty v hodnote viac ako 2,5 milióna eur.
Takmer 3,3 promile!
Zaspal v tráve
Vozidlo v protismere, vodič pod vplyvom alkoholu
Výsledok presiahol 2,8 promile!
Kontajnery i autá
Na Ul. Sibírskej, v Prešove došlo k požiaru.
Colný úrad ničil zhabaný tovar
PREŠOV – 03.06.2024: Colný úrad Prešov likvidoval tovar, ktorý prepadol v prospech štátu. Tovar ničil v spaľovni odpadov v Košiciach. Časť bola zničená v čističke odpadových vôd v Petrovanoch.
Strelca polícia zadržala
V jednom z prešovských pohostinstiev mal 50 ročný muž vystreliť zo zbrane.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK