Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

21. september – Svetový deň Alzheimerovej choroby

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) patrí demencia Alzheimerovho typu medzi desať hlavných smrteľných ochorení. S prehlbujúcim sa starnutím obyvateľstva riziko vzniku tohto ochorenia rastie. Podľa dostupných štatistík na Slovensku trpí touto chorobou približne 50 tisíc ľudí a úmrtnosť na ňu sa uvádza ako 5. najčastejšia príčina v populácii nad 65 rokov.

Svetový deň Alzheimerovej choroby

Alzheimerova choroba je postupné degeneratívne ochorenie mozgového tkaniva. Spôsobuje postupnú a nezvratnú stratu mentálnych funkcií a predstavuje hlavnú príčinu demencie vekovo starších ľudí. Odborníci predpokladajú, že na vzniku ochorenia sa podpisujú faktory genetické i vplyvy životného prostredia.
K prejavom Alzheimerovej choroby, vyskytujúcej sa prevažne v populácii vekovo starších ľudí, patria poruchy pamäti, jazykových a rečových schopností, narušenie zrakovej i priestorovej orientácie, poruchy intelektuálnych funkcií, zmeny osobnosti, poruchy spánku či depresívne až úzkostné nálady. Alzheimerova choroba začína oveľa skôr ako ju vieme diagnostikovať.

Neurodegeneratívna choroba nesie meno podľa nemeckého psychiatra a neuropatológa Aleisa Alzheimera (1864-1915).

Alzheimerova choroba sa ešte stále nedá vyliečiť, aj keď už odborníci vedia spomaliť jej vývoj. Popri farmakologickej liečbe sa využívajú i psychoterapeutické postupy a tréning psychických funkcií a rôznych zručností. Táto choroba je v súčasnosti považovaná za vážny sociálny, zdravotný a spoločenský problém, ktorý sa dotýka samotných chorých, ale aj ich blízkych a príbuzných, na ktorých dopadá psychická a ekonomická záťaž vyplývajúca z permanentnej starostlivosti, ktorú takto postihnutí ľudia vyžadujú.

Európsky parlament vyzýva všetky štáty, aby podporou koncepcie „zdravého životného štýlu pre zdravý mozog“ poskytovali občanom informácie o správnej životospráve, ktorá môže oddialiť prepuknutie Alzheimerovej choroby a ďalších demencií, resp. môže prepuknutiu týchto ochorení zabrániť.

Ďalšie informácie a pomôcky k trénovaniu pamäti nájdete na www.alzheimer.sk

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK