Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Kontrolné vzorky u štyroch pacientov opätovne potvrdili metylalkohol

Kontrolné rozbory krvi pacientov s podozrením na otravu metylalkoholom, ktorí sú hospitalizovaní v prešovskej nemocnici, opätovne potvrdili prítomnosť škodlivej látky v organizme u štyroch pacientov.

(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

TASR to krátko pred 17. hodinou potvrdil námestník riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove Pavol Gazdič.

"Išlo o tých istých pacientov, ktorí mali pozitívny výsledok aj včera. U ostaných sú výsledky v norme. Všetci ôsmi pacienti vo veku od 20 do 50 rokov zostávajú hospitalizovaní na našich oddeleniach a zatiaľ sa nič nemení na postupe, ktorí zvolili lekári", konštatoval Gazdič.

V nedeľu podvečer po ozname českých kolegov, slovenskí policajti vyzvala účastníkov jednej rodinnej oslavy, aby vyhľadali lekárske vyšetrenie. Dôvodom bola konzumácia alkoholu, ktorý si oficiálnou cestou z Česka objednal organizátor oslavy, destilát však obsahoval nebezpečný metylalkohol.

Na vyšetrenie do nemocnice prišlo desať ľudí, pričom ôsmi z nich zostali na oddelení, dvaja hospitalizáciou odmietli. Večer u štyroch z hospitalizovaných pacientov testy potvrdili metylalkohol v krvi.

Podľa vyjadrenia prednostu 1.internej kliniky Mariána Babčáka, ktoré poskytol dnes na poludnie médiám, nemalo ísť o veľké množstvo nebezpečnej látky. Zároveň konštatoval, že pacienti sa cítia dobre a sú mimo ohrozenia života.

Vysvetlil, že príznaky pri otrave metylalkoholom závisia od požitého množstva, môžu byť teda ľahké ako pri opitosti. Pri tých ťažších otravách sa môžu vyskytnúť aj poškodenia centrálneho nervového systému, poruchy vedomia, nadmerná spavosť, kŕče či poškodenie zraku.

Podľa Babčáka, v pravidelných intervaloch robia u pacientov testy na kontrolu vnútorného prostredia a v liečbe postupujú na základe postupov, ktoré používajú aj v Českej republike. Metódy konzultovali aj s Národným toxikologickým centrom v Bratislave.

Video archív nájdete na tv.pis.sk

Súvisiace články
18.9.2012 Ďalšie vzorky boli negatívne na metanol, prepustia ďalších dvoch pacientov 18.9.2012 Z nemocnice prepustia 4 pacientov s negatívnym výsledkom na metylalkohol 18.9.2012 V súvislosti s otravou metylalkoholom v Prešove začala polícia trestné stíhanie 17.9.2012 Otrava českým metylalkoholom už aj v Prešove
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK