Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Jarný európsky deň

Po prvý krát v histórii EÚ sa pod garanciou Európskeho zhromaždenia uskutočnil 21.3.2003 Jarný deň Európy. Bola to veľká príležitosť zaangažovať študentov a učiteľov pri pokuse definovať Novú Európu a načrtnúť predstavy a miesto materských krajín v tejto organizácii. Záštitu nad podujatím prevzal predseda Európskej komisie, pán Romano Prodi a predseda Európskeho parlamentu Peter Cox...

Združená stredná škola služieb v Prešove bola jednou z 5501 zúčastnených škôl z celej Európy, pričom zo Slovenska sa do podujatia zapojilo 83 škôl. Jarný deň Európy na ZSŠ služieb umocnila svojou účasťou podpredsedníčka Národnej rady Slovenskej republiky pani Zuzana Martináková a prednáškovú časť zabezpečil Ing. Vladimír Benč z Prešovskej kancelárie Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Jarný deň mal pre našich študentov trojakú podobu: prváci spoločne s druhákmi písali esej na témy Naša škola v EÚ, resp. Ako ja vidím EÚ; tretiaci mali možnosť využiť internet a komunikovať so zúčastnenými školami a končiace maturitné ročníky sa zúčastnili diskusie „face to face“ so Zuzanou Martinákovou a Vladimírom Benčom.

Diskusia mala široký záber, dotýkala sa nezamestnanosti, miezd, očakávaní od vstupu do EÚ, možností štúdia v zahraničí, až po problematiku zdravotníctva. Najpodstatnejšou témou, ktorú zdôraznila pani Zuzana Martináková, sa však stala schopnosť využitia ponúknutých možností zo strany EÚ. Spoločne s Valdimírom Benčom dodali, že EÚ nie je zasľúbená zem, ale iba príležitosť, ktorú musí každý zvládnuť individuálne. Dôraz treba klásť predovšetkým na vzdelanie, špeciálne v aspoň jednom jazyku Európskej únie, ako aj na schopnosti adaptovať sa na zmenené podmienky. Prvým krokom, ktorý podpredsedníčka NR SR Zuzana Martináková vyzdvihla osobitne, by mala aktívna účasť voličov na referende o vstupe Slovenskej republiky do Európskej únie.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK