Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Deň Prešovského kraja ponúka desiatky podujatí, prezentácií a výstav

Desiatky akcií pripravujú zamestnanci inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v rámci tohtoročného Dňa Prešovského kraja, ktorý sa uskutoční v stredu 24. októbra.

Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková informovala, že v tento deň budú pre verejnosť bezplatne otvorené všetky múzeá, galérie a ďalšie organizácie v pôsobnosti prešovského VÚC. Regionálne knižnice budú okrem bezplatného zápisu udeľovať aj amnestiu na pokuty.

Po piaty raz sa Deň otvorených dverí bude konať aj v sídle Úradu PSK na Námestí mieru v Prešove. Poschodia obsadia študenti stredných škôl, kultúrni pracovníci, umelecké telesá, ale i klienti zariadení sociálnych služieb, ktorí tu budú prezentovať časť svojej činnosti. V rámci celodenného programu si budú môcť návštevníci výnimočne vyskúšať, ako sa sedí na županskej stoličke, prezrieť si insígnie predsedu PSK či ocenenia, ktoré udeľuje samosprávny kraj.

Občanom chceme maximálne sprístupniť naše zariadenia priamo v jednotlivých mestách, na úrade odprezentujeme našu prácu a kompetencie. Už tradične máme pripravené pre návštevníkov aj súťaže a ďalšie zaujímavosti“, povedal predseda PSK Peter Chudík.

Fitzeková pripomenula, že je pripravených niekoľko výstav. Ľudia sa teda môžu tešiť na krojované bábiky, fotografie hercov DJZ – Celý svet je divadlo, Ľudové liečiteľstvo pod Tatrami spojené s ochutnávkou, ukážky remesiel či makety hradov. Organizátori vyzývajú návštevníkov, aby so sebou na úrad priniesli pohľadnice zo svojho mesta či obce, pomocou ktorých sa potom bude skladať mapa Prešovského kraja.

V kultúrnom programe priamo na úrade PSK bude priebežne počas celého dňa vystupovať folklórny súbor Makovica zo Svidníka a lákadlom budú i atraktívne modely, ktoré navrhli a ušili študenti zo SOŠ vo Vranove nad Topľou“, dodala hovorkyňa.

Zdôraznila, že pre záujemcov pripravili ochutnávku tradičných jedál a obdivovať budú môcť aj umenie a zručnosť mladých barmanov.

Tohtoročnou novinkou bude prezentácia cukrárskeho umenia "Sladký (k)raj". Cukrári z dvoch stredných škôl budú priamo pred očami návštevníkov zdobiť torty“, vysvetlila hovorkyňa.

Podľa Fitzekovej bude množstvo aktivít v tento deň prebiehať vo viacerých mestách kraja. Podrobný prehľad všetkých podujatí je uverejnený na webovej stránke samosprávneho kraja www.po-kraj.sk.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK