Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Poslanci PSK schválili kúpu objektu pre detský stacionár v Kežmarku

Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) včea na zasadnutí regionálneho zastupiteľstva schválili odkúpenie priestorov bývalej materskej školy na ulici Pod lesom v Kežmarku, kde ešte prednedávnom sídlil Detský stacionár Korytnačka.

Zariadenie Korytnačka, ktoré poskytuje služby telesne a duševne postihnutým deťom, mesto z ekonomických dôvodov začiatkom tohto roka presťahovalo z prenajatých priestorov do domova dôchodcov. Ten však podľa rodičov a pracovníkov stacionára nie je pre tento účel vhodný.

Rodičia postihnutých detí požiadali krajskú samosprávu, aby mohlo zariadenie fungovať ako súčasť Domova sociálnych služieb Ľubica, ktorého zriaďovateľom je PSK.

Predseda PSK Peter Chudík uviedol, že budova, kde pôvodne sídlil stacionár, je majetkom štátu v správe Obvodného úradu Kežmarok. Dodal, že podľa znaleckého posudku je cena objektu ohodnotená na 142.000 eur a PSK chce majetok odkúpiť za 10 percent tejto sumy.

Ide o to, aby sme do konca roka mohli tento majetok kúpiť a v budúcom roku spustiť detský stacionár v priestoroch škôlky, tak ako to bolo pred tým“, konštatoval Chudík.

Podmienkou prevodu nehnuteľnosti za týchto okolností je podľa platnej legislatívy to, aby nový vlastník dodržal dohodnutý účel, v tomto prípade poskytovanie všeobecne prospešných služieb najmenej počas piatich rokov od nadobudnutia majetku.

Chudík konštatoval, že o pomoc v tejto súvislosti požiadal aj ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera, ktorý by mal o veci rokovať s predstaviteľmi rezortov vnútra a financií.

Keďže stacionár má byť súčasťou DSS Ľubica, musí túto skutočnosť samospráva zohľadniť aj v pripravovanom rozpočte na budúci rok, kde by mali vyčleniť peniaze na jeho prevádzku.

Súvisiace články
20.10.2012 Vedenie PSK uvažuje o prevzatí správy detského stacionára v Kežmarku
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK