Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Nemocnica A. Leňa v Humennom vyšetruje tráviaci trakt pacientov novou technikou

Zdravotnícky personál Gastroenterologickej ambulancie Nemocnice A. Leňa v Humennom začal používať v týchto dňoch pri vyšetreniach tráviaceho traktu pacientov novú prístrojovú techniku.

Ide o endoskopickú zostavu, ktorá pozostáva z videogastroskopu a videokolonoskopu.

Prístrojová technika ambulancie bola donedávna nefunkčná a kolonoskopie boli realizované len pomocou požičaného prístroja“, informovala Zuzana Gajdošiková, hovorkyňa spoločnosti Svet zdravia, pod ktorú spadá humenská nemocnica.

Ako dodala, nové zariadenia priniesli vyšší komfort pri vyšetreniach pracovníkom nemocnice, ako aj samotným pacientom. Spomínané prístroje sa oproti pôvodným lepšie ovládajú a majú monitor s vyšším rozlíšením obrazu.

Gajdošiková ďalej uviedla, že technologické zázemie nemocnice rozšírila v týchto dňoch aj nová polypektomická jednotka. Jej uvedením do prevádzky už nebudú Humenčania a obyvatelia okresu odkázaní na vyšetrenia týmto druhom prístroja v iných nemocniciach.

V Gastroenterologickej ambulancii v Humennom sa vyšetruje tráviaci trakt, a to predovšetkým pažerák a žalúdok. Realizujú sa tu aj vyšetrenia pečene a čriev ultrazvukom. Nová prístrojová technika umožňuje pracovníkom nemocnice realizovať náročnejšie formy vyšetrení.

Ide o realizáciu špecializovaných výkonov, ako sú napríklad polypektomie, endoskopická ligácia varixov, endoskopická hemostáza či zavádzanie takzvaného PEGu“, uzavrela Gajdošiková.

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK