Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

P.Hagyari: Prezídium ÚMS nepodporilo memorandum vlády a ZMOS

Únia miest Slovenska (ÚMS) podľa slov jej prezidenta Pavla Hagyariho nepodporí memorandum uzatvorené medzi vládou SR a Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS), v ktorom sa samosprávy zaväzujú k viazaniu finančných prostriedkov a vytváraniu finančných rezerv.

Pavel Hagyari (foto: TASR)
Pavel Hagyari (foto: TASR)

Hagyari pre médiá povedal, že nesúhlas vyjadrili členovia Prezídia ÚMS na zasadnutí v Kežmarku v utorok (30.10.), pretože memorandum považuje za nekorektné voči mnohým mestám. Zdôraznil, že mestá už v čase krízy v rokoch 2008 a 2009 začali šetriť a mnohé sú po piatich rokoch na hranici možnosti šetrenia.

Podľa Hagyariho je prirodzené, ak samosprávy, ktoré sú zadlžené, šetria a znižujú výdavky. Z tohto dôvodu si aj ÚMS uvedomuje potrebu riešenia dlhovej služby, ale podľa neho, to nie je možné paušalizovať.

"Tie obce, ktoré nie sú zadlžené, ktoré si niekoľko rokov šetrili do rezervného fondu na veľké investície, by boli týmto potrestané a potláčalo by to rozvojové programy a riešenie havarijných stavov", povedal prezident ÚMS.

Uviedol, že únia je pripravená s predstaviteľmi štátu rokovať, aby mestá hľadali úspory, ale chcú ich minúť v rámci rozpočtu mesta. Zároveň pripomenul potrebu pokračovať v reforme verejnej správy.

Vláda SR a ZMOS podpísali memorandum, v ktorom sa obe strany zaväzujú zodpovedne hospodáriť a viazať finančné prostriedky, v polovici októbra tohto roka. Táto dohoda má pomôcť znížiť deficit verejných financií Slovenska na budúci rok pod tri percentá hrubého domáceho produktu (HDP).

Na základe memoranda sa mestá a obce zaväzujú, že sa budú v roku 2013 správať tak, že by mali ušetriť 5 % na mzdových nákladoch a 10 % na tovaroch a službách. Štát tieto peniaze neplánuje samospráve odobrať, chce len, aby si vytvorili finančnú rezervu.

V prípade obcí s počtom obyvateľov do 2000 text memoranda hovorí, že nemusia plošne znižovať výdavky, ale postačí, ak udržia stav na úrovni schváleného rozpočtu. Podľa predsedu ZMOS Jozefa Dvonča v združení existujú obce, ktoré so šetrením nesúhlasia.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK