Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Speváčka spod brány

Určite ju mnohí poznáte. Deň čo deň, nedbajúc na zimu či dážď, sa jej svojský spev, sprevádzaný trochu rozladenou gitarou, rozlieha po meste a vzbudzuje v nás rôzne pocity. Erika Fáková, 37-ročná "speváčka" spod brány na Hlavnej ulici sa už dva roky živí týmto spôsobom. Predtým vystriedala mnoho zamestnaní, pracovala na píle v Čechách, v mestskej hale či v nemocnici ako upratovačka. Prečo prestala pracovať mi vysvetlila jednoducho: "Raz v lete mi Pán Boh pošepkal, aby som vzala gitaru a začala hrať. A mal pravdu, zarobím tak viac. V Čechách som navyše zbila pár chlapov, tak som odtiaľ radšej odišla."

Hrať a spievať sa naučila ako 15-ročná. Spieva náboženské, ľudové, no aj moderné piesne, aj keď priznáva, že jej angličtina nie je stopercentná (dá sa povedať, že ide skôr o Erikino vlastné esperanto).

Denne toho veľa nezarobí. A ako svoju plácu míňa? "Ako každý v mojom postavení" - znie odpoveď.

Takýto spôsob privyrobenia si má svoje klady i zápory. Okoloidúci ju pochvália, no nájdu sa aj takí, ktorí by namiesto gitary uvítali husle, či radšej úplné ticho. Problémy sú aj s policajtmi a chlapmi, ktorí spolu s ňou bývajú v starej tehelni. Stále totiž pýtajú peniaze, no podobné situácie Erika rieši "boxerom" medzi oči.

No a na vlastné uši a oči sa o tomto všetkom môžete presvedčiť takmer každý deň v podchode Pod bránkou.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK