Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

V Kurimanoch sa zrútil betónový most, najmenej jeden mŕtvy

Pri obci Kurimany, okr. Levoča, sa dnes okolo 14.30 h. zrútil most vo výstavbe. TASR to potvrdil hovorca krajského Hasičského a záchranného zboru v Prešov Peter Kovalík.

Podľa doterajších informácií si udalosť vyžiadala jedného mŕtveho, informácie televízie Markíza hovoria o dvoch obetiach. Správy od hasičov hovoria o jednom mŕtvom a jednom zasypanom. Okolo 15 ľudí má byť zranených. Na mieste zasahujú všetky záchranné zložky a smeruje tam aj ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, ako aj minister vnútra Robert Kaliňák.

Predseda vlády Robert Fico je v pravidelnom kontakte s ministrom vnútra R. Kaliňákom a členmi vedenia ministerstva dopravy, ktorí sú už na ceste na miesto nešťastia. Predseda vlády bude žiadať dôsledné vyšetrenie tohto prípadu“, povedala premiérova hovorkyňa Beatrice Hudáková.

Išlo o pád cestného mosta s osobami, ktoré na ňom pracovali, medzi obcami Kurimany a Iljašovce“, ozrejmil pre TASR hovorca krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach Ladislav Fatura. Spresnil, že na mieste zasahuje momentálne 42 hasičov, 14 vozov z hasičských staníc z Levoče, Spišskej Novej Vsi, Košíc a Prešova.

Na mieste nešťastia zasahujú aj leteckí záchranári. Hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Sylvia Galajda priblížila, že posádka popradského vrtuľníka dopravila jednu zranenú osobu do nemocnice v Poprade a vracia sa späť.

Druhý vrtuľník s ďalším zraneným by mal v týchto chvíľach odovzdávať pacienta v Košiciach. Bližšie informácie o zdravotnom stave nie sú zatiaľ k dispozícii. Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej, sa prešovská nemocnica pripravuje na 15 zranených.

Prešovská fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana je už v pohotovosti. "Sú pripravené tímy a operačné miestnosti pre realizáciu prípadných operačných zákrokov. Nemocnica posilnila služby lekármi a zdravotníckym personálom, hlavne na oddeleniach traumatológie, chirurgie a ARO, " doplnila pre TASR hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková.

Hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Marcel Jánošík uviedol, že k zrúteniu došlo počas betonáže mosta. Príčiny zatiaľ nie sú známe. Ako doplnil, v tom čase sa na mieste nachádzalo do 20 ľudí.

Most sa zrútil aj v novembri pred šiestimi rokmi v Martine. Išlo o most pre chodcov. Dôvodom zrútenia malo byť prehrdzavenie vnútornej časti oceľového lana a uvoľnenie upnutia lana v upínacom kĺbe. Oceľovo-betónový most dlhý 37 metrov a široký tri metre postavili v polovici 80-tych rokov. Cez most v čase jeho zrútenia nikto neprechádzal.

(foto: TASR)

(foto: TASR)
Súvisiace články
19.12.2012 Pozostalí obetí nešťastia pri Kurimanoch dostanú od štátu po 33.000 eur 15.11.2012 Poškodenú časť mosta sa podarilo na druhý pokus zbúrať odstrelom 7.11.2012 Do domáceho liečenia prepustia ďalších robotníkov zranených pri páde mosta 6.11.2012 Zdravotný stav robotníka sa zlepšil, odpojili ho od umelej ventilácie 5.11.2012 Zranení robotníci sú po páde mosta v stabilizovanom stave 4.11.2012 Ťažko zranený zo zrúteného diaľničného mosta je už pri vedomí 2.11.2012 Pád mosta si vyžiadal troch mŕtvych a 15 zranených
Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK