Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Back2Love oslávia v sobotu svoje narodeniny. Veľkolepo!

Žáner house music existuje viac ako tridsať rokov. Dnes je na Slovensku veľmi mystifikovaný tým, že sa používa ako označenie pre istú rytmiku alebo nejaký zvuk.

Back2Love - Overhaul a Gury
Back2Love - Overhaul a Gury

Ľudia si housové party mýlia s komerčnou diskotékou, ktorá s týmto žánrom nemá takmer nič spoločné. Back2Love sa drží tradícií real house music, hlási sa k jej pôvodnému americkému zvuku v spojení so súčasnými trendami soulful, deep a jackin´ house. V sobotu oslávi Back2Love svoje druhé narodeniny a dvojici Overhaul a Gurry, ktorá stojí za týmto projektom, príde zagratulovať legenda jackin´house music Steve z formácie The Littlemen (UK), domáci Funkjackers, Mr. Funk Mário „Gapa“ Garbera a líder Komajoty Martin „Huso“ Husovský.

O čom je Back2Love
Vo svete sa ľudia vo veku od 20 do 50 rokov bavia na deep house, jackin´house či soul house. Stačí si otvoriť internetový prehliadač, naťukať si tieto subžánre a človek zistí sám k čomu inklinuje, čo sa mu páči. Všetko nájdete v živých setoch Back2Love. Je to hudba tak, ako každá iná. Kolíska je predsa len v USA, do Európy sa house dostal cez Veľkú Britániu. „Back2Love tvorí tanečnú hudbu pre party, na ktorej by si mal človek popri všetkom oddýchnuť. Nie sme svetelná ani tanečná show. Pre nás, ako aj pre ľudí, ktorí na nás chodia, je to hudba doslova a do písmena“, hovorí Peter Migaš aka Overhaul. S Overhaulom a Gurrym pôvodne pôsobil v radách Back2Love aj Juraj „Blazey“ Urban.

Dídžejing je umenie, tvrdí Mário „Gapa“ Garbera
Na Slovensku veľa ľudí nevie, kto je to dídžej. Mylne si myslia, že dídžej je ten, ktorý púšťa cédečka. Takých nájdete na komerčných diskotékach každý víkend. Skutočný dídžejing sa odohráva v kluboch. Medzi najaktraktívnejšie party patria tie, na ktorých sa spája dídžejing s hraním na živé nástroje. „Klubový dídžej je umelec, ktorý si vyberá podľa svojho uváženia a vlastného vkusu čo bude hrať. Mám rád každý žáner, aj elektronickú hudbu“, priznáva saxofonista Mário „Gapa“ Garbera, ktorý svojou improvizáciou obohatil niekoľko party a živých setov Back2Love. „Hrať s Back2Love je pre mňa určite zaujímavejšie, pretože je to skutočne real housová a klubová dídžejská scéna. Back2Love je umelecký počin, pretože v ich muzike a hraní nájdete veci, ktoré spĺňajú parametre toho, čomu hovoríme umenie“, upresňuje Gapa.

Rok 2012 vyšiel Back2Love nad očakávanie
Overhaulovi a Gurrymu sa toho podarilo podstatne viac, než pôvodne plánovali. V závere minulého roka si dali živú improvizáciu s chalanmi z IMT Smile, menovite Miro Tásler na klávesy, Lukáš „Kolja“ Kolivoška na basgitare a Peter Bič na gitare. Aj to zvýšilo odhodlanie Back2Love pustiť sa do ďalších, náročnejších projektov. „Celý čas sme plánovali, aby sme v lete pripravili skutočný vrchol sezóny“, potvrdzuje Overhaul. B2L pozvali na Dobrý Festival Andyho Mcloughlina z Kinky Movement, ktorý túto akciu označil za jednu z najlepších, na akej hral počas tohto roka. „Zrazu sme sa porovnávali s New Yorkom a krajinami, o ktorých si myslíme, že sme od nich ešte ďaleko, ale potešilo nás to samozrejme“, dodáva Overhaul. Je nutné dodať, že Andy vystúpil pred viac ako tisíckou návštevníkov. Zo zahraničných hostí predstavili prešovskému publiku ešte v máji DJa Schwa z austrálskej formácie Shades Of Grey. Mimo vlastných Back2Love podujatí spolupracovali aj s Red Bullom. „Red Bull Live Improvisation akcie boli pre nás niečím novým, vyskúšali sme si iné ako prešovské prostredie, veľká vďaka patrí Mirovi Táslerovi, ktorý s nami vystúpil na viacerých akciách, takisto Koljovi, ktorému sa to celé páči a spoločne s Gapom a nami, sa sme dávali veľké bomby počas improvizovaných housových setov“, reflektuje Peter Migaš.

Back2Love to robia skvelo. Elektronická hudba je moderná záležitosť. Už niekoľko rokov vystupujem s dídžejmi a Peťo Migaš aj Miro Kuropčák, čiže Mr. DJ Overhaul a MR. Gurry, sú dídžeji, ktorí sú podľa mňa európska trieda a dokazujú to na svojich eventoch. O tom niet pochýb, pretože vedia miešať, majú dobrý vkus a osobne sa s nimi veľmi dobre spolupracuje. Som rád, že ma pozvali“, dodáva Mário Gapa Garbera.

Tešíme sa na nových fanúšikov
Záver roka sa ponesie vo hviezdnom obsadení podujatí Back2Love. V sobotu 10.11. vystúpia legenda the Littlemen na druhých narodeninách Back2Love v klube DrinkIn. O živú improvizáciu sa postarajú saxofonista Mário Gapa Garbera a klávesák Martin Husovský. Program doplnia veselými setmi Funkjackers. O mesiac neskôr, 22.decembra si Back2Love pripravili naozajstný vianočný darček. V Prešove vystúpi Tomy Largo, ktorý sa pravidelne zúčastňuje najväčšej housovej akcie na svete WMC v Miami. Line up doplní francúzsky dídžej JR from Dallas. „Na január máme pripravenú pecku s najlepšími inštrumentalistami, ktorých poznám v rámci prešovského hudobného sveta a sú uznávaní aj v rámci celého Slovenska – Martin Husovský, Mário Gapa Garbera a Dano Špiner. Sú to vynikajúci inštrumentalisti a verím, že to čo spolu predvedieme bude naozajstný zážitok nielen pre nás a našich fanúšikov, ale že na naše party prídu ďalší a ďalší noví fanúšikovia dobrej muziky“, pozýva Peter Migaš.

Redakciu informoval Edo Kopček, PR manažér Back2Love
Foto: archív

Podujatie
http://pis.sk/podujatie/2491/back2love_2n_anniversary.html

Rozhovor: Peter Migaš a Lukáš Garbera na Sigord Live '12
http://pis.sk/tv/1103/rozhovor-peter_migas_a_lukas_garbera_organizatori_sigord_live_12.html

Video archív nájdete na tv.pis.sk

Súvisiace články
11.11.2012 Foto: Back2Love druhé výročie 24.10.2012 Prešovskí DJi dobyli Prahu, na Slovensku predstavia legendu britského jackin´housu 4.8.2012 Foto: Back2Love na Sigorde 19.6.2012 Back2Love a Kinky Movement oživia tanečný stan na Dobrom Festivale 3.4.2012 Back2Love je viac ako párty 29.10.2011 Foto: IMT Smile a real house music 30.7.2011 Foto: SIGORD'11 (piatok)
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK