Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Mercedes v uliciach Prešova

V dňoch 24.-27. apríla 2003 sa priamo v uliciach mesta na jednotlivých linkách MHD prezentoval autobus nemeckej výroby Mercedes Benz Citaro. Vozidlo bolo prešovskému Dopravnému podniku zapožičané firmou Motor-Car Wiesenthal v rámci prezentačných jázd, ktoré sa konali vo viacerých mestách Slovenska. Firma Mercedes má v ponuke mestské autobusy všetkých štandardných dĺžok, pričom v našom meste sa predstavil trojnápravový model Citaro L s dĺžkou 15 metrov.

Okrem samotnej značky sme si teda mohli v Prešove priamo vyskúšať vhodnosť autobusu tejto, len pomaly do slovenských miest prenikajúcej, dĺžky. Najväčšou skúškou jeho manévrovacie schopnosti boli jazdy v obci Ľubotice vzhľadom na všadeprítomné úzke ulice krížiace sa v pravom uhle.

Cestujúcu verejnosť samozrejme nezaujala len dĺžka vozidla, ale predovšetkým jeho moderný dizajn. Pôsobivý vonkajší vzhľad dopĺňalo pohodlné vnútorné vybavenie s dôrazom na detail. Pre Prešovčanov sa akiste najväčšiemu záujmu tešilo tzv. dopytové otváranie zadných dverí, kedy si cestujúci musel dvere otvoriť sám, pomocou tlačidla. S takýmto ovládaním sme sa totiž ešte v prešovskej MHD nestretli, aj keď mnohí ho poznajú z iných miest Slovenska i zo zahraničia. Úplnou novinkou však bolo automatické zatváranie týchto dverí po prerušení prúdu nastupujúcich a vystupujúcich cestujúcich. Fotobunka bola neúprosná, pokiaľ cestujúci neopustili spodný schod, dvere sa nezatvorili. To však niekedy, najmä v čase dopravných špičiek, viedlo k zdržaniu pobytu na zastávke.

Prezentačný Mercedes jazdil vo štvrtok na linke z Malého Šariša do Fintíc a v piatok až nedeľu z Delne striedavo na linke do Veľkého Šariša alebo do Ľubotíc. V nedeľu večer sa jeho premávka v našich uliciach skončila. Pre tých, ktorí si autobus chcú pozrieť znova alebo ho počas jázd v Prešove vôbec nezastihli, sme pripravili zopár fotografií.

Vladimír Šimko

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK