Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Mercedes v uliciach Prešova

V dňoch 24.-27. apríla 2003 sa priamo v uliciach mesta na jednotlivých linkách MHD prezentoval autobus nemeckej výroby Mercedes Benz Citaro. Vozidlo bolo prešovskému Dopravnému podniku zapožičané firmou Motor-Car Wiesenthal v rámci prezentačných jázd, ktoré sa konali vo viacerých mestách Slovenska. Firma Mercedes má v ponuke mestské autobusy všetkých štandardných dĺžok, pričom v našom meste sa predstavil trojnápravový model Citaro L s dĺžkou 15 metrov.

Okrem samotnej značky sme si teda mohli v Prešove priamo vyskúšať vhodnosť autobusu tejto, len pomaly do slovenských miest prenikajúcej, dĺžky. Najväčšou skúškou jeho manévrovacie schopnosti boli jazdy v obci Ľubotice vzhľadom na všadeprítomné úzke ulice krížiace sa v pravom uhle.

Cestujúcu verejnosť samozrejme nezaujala len dĺžka vozidla, ale predovšetkým jeho moderný dizajn. Pôsobivý vonkajší vzhľad dopĺňalo pohodlné vnútorné vybavenie s dôrazom na detail. Pre Prešovčanov sa akiste najväčšiemu záujmu tešilo tzv. dopytové otváranie zadných dverí, kedy si cestujúci musel dvere otvoriť sám, pomocou tlačidla. S takýmto ovládaním sme sa totiž ešte v prešovskej MHD nestretli, aj keď mnohí ho poznajú z iných miest Slovenska i zo zahraničia. Úplnou novinkou však bolo automatické zatváranie týchto dverí po prerušení prúdu nastupujúcich a vystupujúcich cestujúcich. Fotobunka bola neúprosná, pokiaľ cestujúci neopustili spodný schod, dvere sa nezatvorili. To však niekedy, najmä v čase dopravných špičiek, viedlo k zdržaniu pobytu na zastávke.

Prezentačný Mercedes jazdil vo štvrtok na linke z Malého Šariša do Fintíc a v piatok až nedeľu z Delne striedavo na linke do Veľkého Šariša alebo do Ľubotíc. V nedeľu večer sa jeho premávka v našich uliciach skončila. Pre tých, ktorí si autobus chcú pozrieť znova alebo ho počas jázd v Prešove vôbec nezastihli, sme pripravili zopár fotografií.

Vladimír Šimko

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK