PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/11177/decembrove_sluzby_na_oddeleni_urazovej_chirurgie_budu_zabezpecene.html

Decembrové služby na oddelení úrazovej chirurgie budú zabezpečené

Oddelenie úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove bude mať určite zabezpečené služby aj v mesiaci december.
(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

V piatok (23.11.2012) požiadalo desať zo 17 lekárov tohto oddelenia o nezaradenie do výkonov práce nadčas v mesiaci decembri.

Dôvodom tohto kroku malo byť to, že prečerpali limit, ktorý stanovuje Zákonník práce. Riaditeľ FNsP Radoslav Čuha dnes pre médiá uviedol, že vedenie zdravotníckeho zariadenia sa s lekármi dohodlo.

"Po konštruktívnej a pokojnej debate, ktorú naozaj oceňujem, sme dospeli s lekármi tohto oddelenia ku konsenzu, a síce v takom formáte, že služby v pôvodnom rozpise vyhovujú naozaj obidvom stranám", konštatoval Čuha.

Vysvetlil, že lekári odvolali svoje späťvzatie súhlasov s prácou nadčas a s pracovnou pohotovosťou, takže služby budú zabezpečené v pôvodnom režime. Podľa neho tak nedôjde k porušeniu Zákonníka práce, pretože to bude so súhlasom zamestnancov. Vylúčil, že by v priebehu decembra na tomto oddelení zaviedli trojzmennú prevádzku.

"Ďalej sa bude pracovať na pracovnej pozícii lekár v jednozmennej prevádzke s nepravidelne rozvrhnutým pracovným časom a časť ústavnej pohotovostnej služby bude zabezpečená prostredníctvom nadčasov a pracovnej pohotovosti", doplnil riaditeľ nemocnice.

Konštatoval, že všetko je zabezpečené tak, aby bol pacient adekvátne ošetrený. Riaditeľ vylúčil, že by za stiahnutie žiadostí ponúkla nemocnica lekárom nejaké výhody.

Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská považuje dohodu vedenia prešovskej FNsP s lekármi na stanovení služieb za dobrú správu hlavne pre pacientov.

"Je to ukážka toho, že pri vzájomnom konštruktívnom dialógu sa dajú problémy vyriešiť. Veľmi sa teším, že tu nastala spolupráca zamestnávateľa a zamestnanca a výsledkom je zachránenie a stabilizácia nemocnice pre pacientov v danom kraji", konštatovala ministerka zdravotníctva.

 
28.11.2012 | Autor: TASR | Zdravotníctvo | čítané: 2032 krát