Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Organizačné zabezpečenie referenda

Prezident SR Rudolf Schuster 17. februára 2003 rozhodol o vyhlásení referenda, v ktorom oprávnení občania rozhodnú o otázke: <b>"Súhlasíte s tým, aby sa Slovenská republika stala členským štátom Európskej únie?" Referendum o uvedenej otázke sa uskutoční v piatok 16. mája 2003 od 14.00 do 22.00 hod. a v sobotu 17. mája 2003 od 7.00 do 14.00 hod. </b>O tom, ako je organizačno-technicky pripravené referendum na území mesta Prešov a o jeho samotnom priebehu, sme sa rozprávali s vedúcim odboru vnútornej správy MsÚ v Prešove Mgr. Jozefom Smetanom, ktorý nám na úvod rozhovoru povedal...

Primátor mesta Prešov Ing. Milan Benč vytvoril a určil na území mesta 43 okrskov na konanie referenda. Pre každý okrsok zabezpečil jednu miestnosť na hlasovanie v referende. Taktiež v zmysle zákona č. 564/1992 Zb. o spôsobe vykonania referenda v znení neskorších predpisov vymenoval 43 pracovníkov pre potrebné organizačné a administratívne práce v okrskových komisiách pre referendum, a to z radov zamestnancov mesta. Politické strany a politické hnutia zastúpené v Národnej rade SR alebo v Mestskom zastupiteľstve v Prešove delegovali svojich členov a náhradníkov do okrskových komisií. Všetky okrskové komisie pre referendum v meste Prešov majú za sebou prvé zasadnutie, na ktorom si žrebovaním určili svojho predsedu a podpredsedu. Zároveň sme všetkým oprávneným občanom, ktorí majú právo zúčastniť sa na referende v meste Prešov, doručili oznámenie o čase a mieste konania referenda.

<b>Kto má právo zúčastniť sa na referende?</b>

Právo hlasovať v referende má každý občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň konania referenda dovŕši 18 rokov veku a zdržiava sa v deň referenda na území Slovenskej republiky a nenastala uňho prekážka vo výkone hlasovacieho práva. Znamená to, že na hlasovaní v referende sa môžu zúčastniť aj občania SR, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku, ale počas konania referenda prídu na územie Slovenska a v ktoromkoľvek okrsku sa preukážu cestovným dokladom SR, na základe ktorého budú dopísaní do zoznamu oprávnených občanov a následne sa budú môcť zúčastniť na referende.

<b>Vo výkone hlasovacieho práva jestvujú aj nejaké prekážky?</b>

Áno, sú. Prekážkami vo výkone hlasovacieho práva sú obmedzenie osobnej slobody z dôvodu ochrany zdravia ľudí (napr. občania nachádzajúci sa v karanténe), výkon trestu odňatia slobody a pozbavenie spôsobilosti na právne úkony. Hlasovania sa ale môžu zúčastniť občania vo výkone väzby prostredníctvom prenosnej schránky, s ktorou príslušná okrsková komisia zabezpečí hlasovanie týmto občanom.

<b>Čo v prípade, ak sa občan nebude v čase konania referenda zdržiavať v našom meste a bude sa chcieť zúčastniť na referende?</b>

Všetkým tým oprávneným občanom, ktorí v čase konania referenda sa nebudú zdržiavať na území svojho okrsku v mieste svojho trvalého pobytu, vydá Mestský úrad v Prešove na ich žiadosť hlasovací preukaz, prostredníctvom ktorého, spolu s preukazom totožnosti, môže oprávnený občan sa zúčastniť na hlasovaní v referende v ktoromkoľvek okrsku na území Slovenskej republiky. Hlasovacie preukazy vydávame na Mestskom úrade v Prešove, Hlavná ul. č. 73 (na prízemí vľavo) v Kancelárii na vydávanie hlasovacích preukazov, a to každý pracovný deň od 7.30 hod., v pondelok do 16.00 hod., v utorok a štvrtok do 15.30 hod., v stredu do 16.30 hod. a v piatok do 15.15 hod. Posledným dňom na vydávanie hlasovacích preukazov bude štvrtok 15. mája 2003, kedy budeme vydávať hlasovacie preukazy do 16.30 hod.

<b>Budú sa môcť zúčastniť na hlasovaní aj občania, ktorí sa v čase referenda budú nachádzať v nemocnici?</b>

Oprávnení občania, ktorí budú počas referenda hospitalizovaní vo Fakultnej nemocnici J. A. Reimana alebo v ďalších zdravotníckych zariadeniach na území mesta Prešov, budú sa môcť zúčastniť v referende, ale len v prípade, že budú mať so sebou hlasovací preukaz a preukaz totožnosti. Hlasovania sa zúčastnia prostredníctvom prenosnej schránky na hlasovanie z príslušného okrsku, na území ktorého sa nachádza dané zdravotnícke zariadenie. Preto chcem upozorniť tých spoluobčanov, ktorí predpokladajú, že sa budú v čase konania referenda zdržiavať v zdravotníckych zariadeniach, aby na príslušnom obecnom alebo mestskom úrade, podľa miesta svojho trvalého pobytu, si požiadali o vydanie hlasovacieho preukazu. Tejto skutočnosti sme venovali náležitú pozornosť a zabezpečili sme informovanosť pacientov vo všetkých zdravotníckych zariadeniach prostredníctvom letákov s týmto oznamom.

<b>Čo v prípade, ak občan pre zdravotné postihnutie sa nemôže dostaviť do hlasovacej miestnosti a bude sa v čase referenda nachádzať doma?</b>

Takýto oprávnený občan, ktorý sa bude v čase referenda zdržiavať doma na území svojho okrsku, v ktorom má trvalý pobyt, môže požiadať príslušnú okrskovú komisiu, podľa miesta svojho trvalého pobytu, o vykonanie hlasovania do prenosnej schránky na hlasovanie. Príslušná okrsková komisia vyšle k takému oprávnenému občanovi dvoch svojich členov s prenosnou schránkou a hlasovacím lístkom a umožní takýmto spôsobom hlasovanie občanovi.

<b>Ako bude zabezpečené hlasovacie právo vojakov ozbrojených síl?</b>

Vojaci ozbrojených síl boli zapísaní do zoznamu oprávnených občanov v príslušnom okrsku, na území ktorého sa nachádza vojenský útvar, čiže každý vojak ozbrojených síl, ktorý má hlasovacie právo v referende sa bude môcť zúčastniť na hlasovaní v referende.

<b>Aký bude spôsob hlasovania v referende?</b>

Oprávnený občan po príchode do hlasovacej miestnosti preukáže svoju totožnosť predložením preukazu totožnosti a predloží hlasovací preukaz, ak mu bol vydaný. Od okrskovej komisie dostane jeden hlasovací lístok. Občan sa odoberie do priestoru určeného na úpravu hlasovacieho lístka, kde na hlasovacom lístku v príslušnom rámčeku krížikom vyznačí, že na otázku odpovedá "ÁNO" alebo, že na otázku odpovedá "NIE". Následne zloží hlasovací lístok na polovicu, tak, aby nebola viditeľná jeho úprava a vloží ho pred okrskovou komisiou do schránky na hlasovanie. Hlasovací lístok sa nevkladá do obálky, tak ako pri voľbách, ale priamo sa vhadzuje do schránky.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK