Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

PSK poskytne DPMP 122.448 eur na dopravu do prímestských obcí

Prešovský samosprávny kraj (PSK) poskytne tento rok Dopravnému podniku mesta Prešov (DPMP), a. s. , dotáciu 122.448 eur, ktorá je určená na vykrytie strát výkonov vo verejnom záujme v rámci prímestskej dopravy pre osem obcí a mesto Veľký Šariš.

Dopravnú obslužnosť týchto obcí zabezpečuje prešovská MHD, tá však nebude dotovať samosprávy na úkor rozpočtu mesta Prešov. Keďže náklady na tieto výkony sa zvýšili, obce majú problém so zabezpečením zdrojov, preto sa obrátili na VÚC.

Podľa predsedu PSK Petra Chudíka, tieto peniaze našli v iných kapitolách a sú na úkor iných originálnych kompetencií regionálnej samosprávy. Doplnil, že ide o istý nadštandard, výnimkou sú možno len obce Ruská Nová Ves a Teriakovce, kde nechodia autobusy SAD.

Pri určovaní dotácie sa orientovali podľa počtu autobusových spojov.

Vychádzal som nakoniec z toho, aby tých spojov tam bolo približne sedem až deväť na pracovný deň“, povedal Chudík. Špecifická situácia nastala len pri obci Ľubotice, kde VÚC od sumy odpočítal výšku dane z nehnuteľnosti, ktorú platí DPMP tejto obci.

Predseda PSK uviedol, že zmluva s DPMP bude pripravená v najbližších dňoch. Návrh predloží do regionálneho parlamentu 11. decembra a ak ho poslanci schvália, peniaze následne poukážu dopravcovi.

Primátor Prešova Pavel Hagyari uviedol, že tieto prímestské obce majú nadštandardnú dopravu oproti iným obciam, ktoré sú možno len o kataster ďalej.

Mesto chce rozvíjať dobré vzťahy s prímestskými obcami avšak nie je možné, aby sme my dotovali stratu, ktorú budú vyrábať ony. Mesto dotuje MHD ročne sumou 3,6 milióna eur, ale časť tejto straty si musia hradiť obce, v tomto prípade im pomáha VÚC“, tvrdí primátor.

Riaditeľ DPMP Peter Janus uviedol, že v minulom roku zredukovali dopravu o takmer desať percent, čo predstavovalo 500.000 kilometrov, to sa však udialo len v meste, nie v obciach.

Predpoklad úhrady zo straty z výkonov vo verejnom záujme pre všetky obce v tomto roku je 360.000 eur. Ak budú mať schválených týchto 122.000 eur, tak je to pre nich dosť výrazná pomoc“, povedal Janus.

Riaditeľ pripomenul, že ak by mesto nerealizovalo dopravu do týchto obcí, tak by obslužnosť v susediacich mestských lokalitách mohli znížiť v niektorých prípadoch až na pätinu.

Starosta obce Haniska Ján Pavúk odchádzal zo stretnutia spokojný a konštatoval, že PSK vyšiel obci v ústrety.

Požiadali sme, aby to bolo nejaké pravidlo pre ďalšie roky, aby sme sa nemuseli každý rok stresovať pri dotáciách na MHD. Ďalšie náležitosti, čo sa týka počtu kilometrov a efektívnosti spojov, budeme riešiť s vedením DPMP“, povedal starosta.

Primátor mesta Veľký Šariš Mikuláš Drab konštatoval, že k celkovej spokojnosti je ešte ďaleko, ale veci sa podľa neho pohli správnym smerom. Dotácia určená pre toto mesto by mala predstavovať 27.000 eur. Dodal, že už v predchádzajúcom období znižovali intenzitu spojov. Podľa neho bude ďalšia redukcia ťažšia, lebo mnohé spoje sú vraj preplnené.

(ilustračné foto: greatmilan)

(ilustračné foto: greatmilan)
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK