PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/11198/liga_proti_rakovine_darovala_presovskej_nemocnici_14-500_eur.html

Liga proti rakovine darovala prešovskej nemocnici 14.500 eur

Rozvoj onkologického oddelenia a oddelenia radiačnej onkológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove, konkrétne nákup umývacích a dezinfekčných zariadení pre podložné misy, podložku pre ožarovanie pacientov s karcinómmi pľúc, prsníkov a hornej dutiny brušnej, injektomaty na podávanie cytostatík, antidekubitné matrace, či stoličky pre pacientov umožní nemocnici príspevok zo zbierky tohtoročného Dňa narcisov.
(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Liga proti rakovine (LPR) vyzbierala viac ako milión eur, FNsP J. A. Reimana Prešov dostala z tejto sumy 14.500 eur.

Oddelenie radiačnej onkológie rozšírilo svoje prístrojové vybavenie o podložku pre ožarovanie pacientov s karcinómmi pľúc, prsníkov a hornej dutiny brušnej. Na tú prispela LPR polovicou sumy. Podľa lekárov sú najväčšími výhodami podložky fixácia, nastaviteľnosť a pohodlie pacienta „Podložka slúži na dosiahnutie stabilnej fixnej polohy pri ožarovaní v oblasti hrudníka, najmä pri diagnózach ako karcinóm prsníka, pľúc a nádoroch pažeráka. Jej najväčšou výhodou je to, že sa dajú ruky pacienta podložiť vo viacerých bodoch, a tak je možné všetky kĺby fixovať. Podložka je presne indexovaná a podľa jednotlivých čísel vieme následne reprodukovať nastavenie, vďaka čomu bude pacient počas celej liečby stále rovnako ožiarený”, povedal zástupca primárky Marek Paľo.

Oddelenie radiačnej onkológie je jediným pracoviskom v celom Prešovskom kraji, ktoré poskytuje liečbu žiarením. Aplikuje protinádorovú hĺbkovú, ako aj povrchovú elektrónovú rádioterapiu na lineárnom urýchľovači, a taktiež antalgickú protizápalovú rádioterapiu pri nenádorových ochoreniach.

Oddelenie klinickej onkológie zakúpilo vďaka prostriedkom z LPR dve chemoterapeutické kreslá, desať stoličiek, tri kusy injektomatov, dve sprchovacie stoličky a desať antidekubitných matracov. „Na oddelení ambulantnej chemoterapie sme vytvorili oddychový kútik pre pacientov, kam sme umiestnili stoličky. Kreslá a injektomaty slúžia na podávanie injekčnej chemoterapie. Všetky zakúpené pomôcky našim pacientom veľmi pomôžu”, povedala staničná sestra Mária Kakaščíková.

Oddelenie poskytuje komplexnú zdravotnú starostlivosť pre onkologických pacientov Prešovského kraja. Vykonáva diagnostiku onkologických ochorení, aplikuje chemoterapiu, imunoterapiu, hormonálnu liečbu a zabezpečuje podpornú a paliatívnu starostlivosť pre onkologických pacientov.

Prešovská nemocnica spolupracuje s Ligou proti rakovine od roku 2001. Príspevky z verejnoprospešnej finančnej zbierky Deň narcisov pre rozvoj našich oddelení a skvalitnenie liečby onkologických pacientov z celého Prešovského kraja predstavujú za obdobie rokov 2001 – 2012 sumu asi 99.500 eur“, informovala hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková.

 
1.12.2012 | Autor: TASR | Zdravotníctvo | čítané: 1724 krát