Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

PSK smeruje k usporiadaniu pozemkov pre dostavbu Kuzmányho ulice

Dohoda medzi Prešovským samosprávnym krajom (PSK) a majiteľmi pozemkov na Kuzmányho ulici by mala definitívne umožniť dostavbu približne 300-metrového úseku cesty, ktorý by spojil Rusínsku ulicu s križovatkou pri Čiernom moste.

(foto: FB)
(foto: FB)

Výstavbe tejto komunikácie, ktorá by prepojila centrum mesta s najväčším prešovským sídliskom Sekčov, doteraz bránili neusporiadané vlastnícke vzťahy k parcelám. PSK sa nevedel dohodnúť najmä s dvomi vlastníkmi.

Predseda PSK Peter Chudík uviedol, že doteraz jednému z majiteľov pozemkov Martinovi Šechnému dali dve ponuky, s ktorými súhlasil a neskôr chcel k nim vždy niečo dodať. Chudík zdôraznil, že počas rokovania, na ktorom sa zúčastnili zástupcovia PSK, Obvodného úradu v Prešove i predstavitelia mesta, nakoniec dospeli s dohode. Tá je podľa Chudíka na hranici toho, čo môžu majiteľovi pozemku ponúknuť.

V prípade, že pán Šechný to nepodpíše a bude chcieť niečo iné, s ničím ďalším už nebudeme súhlasiť a ideme do vyvlastnenia na základe zákona“, povedal Chudík.

Podľa neho by na zasadnutí Zastupiteľstva PSK 11. decembra mali schváliť kúpu pozemku a domu od Šechného v celkovej hodnote 167.000 eur, v tom je započítaných aj 1000 eur, ktoré majiteľ musel vynaložiť na zameranie pozemku a ostatných záležitostí. Okrem toho Šechnému VÚC predá pozemok s rozlohou 286 m2 za jedno euro, ktorý samospráva získala zámenou majetku s mestom.

Pán Šechný chce ešte od štátu kúpiť 198 m2 na križovatke pri Čiernom moste pred budovou kasární a chce ešte pozemok 164 m2, ktorý je v majetku mesta Prešov“, doplnil predseda PSK.

Vysvetlil, že k odpredaju pozemku od štátu za znalecký posudok dôjde podľa dohody v prípade, že bude podpísaná zmluva medzi Šechným a PSK. Krajská samospráva sa podľa Chudíka chce dohodnúť aj s majiteľom ďalšieho pozemku, od ktorého kúpi parcelu za 10.000 eur.

Primátor mesta Pavel Hagyari konštatoval, že toto je jeden z posledných sporných bodov, ktorý sa dá po dohode odstrániť veľmi rýchlo. Podľa neho by dostavba Kuzmányho výrazne ovplyvnila dopravu v meste.

Znamená to, že by sme presunuli tranzitnú dopravu zo Šafárikovej a Vajanského, čo bolo premetom viacerých petícií a druhý prínos by bol v spriechodnení centra mesta so Sekčovom“, povedal primátor. Doplnil, že návrh na odpredaj pozemku s rozlohou 164 m2 dajú už na rokovanie zastupiteľstva 10. augusta ako mimoriadny prípad.

Chudík predpokladá, že ak sa procesy podarí vyrovnať podľa dohôd, mohlo by sa v budúcom roku pripraviť verejné obstarávanie na výstavbu cesty. Podľa neho je reálne, aby komunikácia slúžila občanom v roku 2015.

Súvisiace články
1.10.2014 Prestavba Kuzmányho ulice sa začala, posledný vlastník bude vyvlastnený
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK