Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Chodby Úradu PSK zaplnili stánky s vianočným tovarom

Vstupné priestory a chodby na všetkých poschodiach budovy Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) už dýchajú sviatočnou atmosférou.

(foto: flashphoto)
(foto: flashphoto)

V prezentačných stánkoch návštevníci nájdu vianočné ozdoby, výrobky z textilu, dreva, papiera i skla.

Všetky sú dielom klientov zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK, ktoré vyrobili spolu so zamestnancami a terapeutmi. Na Vianočných trhoch rovnako prezentujú výsledky záujmovej činnosti.

Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková pre TASR uviedla, že prešovský VÚC je zriaďovateľom 27 zariadení, ktoré poskytujú sociálnu starostlivosť takmer 1200 klientom a pracuje v nich viac ako 2000 zamestnancov.

Naším cieľom bolo priblížiť činnosť zariadení verejnosti a preto sme ho pred rokom presunuli priamo do sídla úradu. Ukazuje sa, že to bol dobrý krok, pretože vlani aj tento rok prilákalo stovky návštevníkov“, konštatovala hovorkyňa.

Svoje prezentačné stánky dnes vo vstupných priestoroch rozložili aj klienti Domova sociálnych služieb Sabinov, ktorý sa stará o 92 klientov s rôznym zdravotným postihnutím.
Riaditeľka zariadenia Anna Homzová tvrdí, že takéto podujatie, ktoré dáva príležitosť ich klientom stretnúť sa s verejnosťou, má pre nich obrovský význam. Rovnako je, podľa nej, povzbudením pre zamestnancov, ktorí vykonávajú túto neľahkú prácu.

Tieto výrobky robíme možno už od septembra, pretože práca ide veľmi pomaly. Oni sú veľmi kreatívni a manuálna zručnosť je naozaj spomalená, preto každý výrobok robia možno aj týždeň“, povedala riaditeľka.

Dodala, že symbolickú sumu, ktorú za výrobky utŕžia, využijú na spestrenie voľného času klientov.

Pre nich je veľmi dôležité, že môžu niekomu venovať niečo vyrobené vlastnými rukami. Cítia, že ich niekto potrebuje a že si cení ich prácu a zaujíma sa o nich“, doplnila Homzová.

O zábavu sa postaral Detský folklórny súbor Makovička zo Svidníka. Okrem toho klientov a hostí prišiel pozdraviť aj Mikuláš so svojimi pomocníkmi.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK