Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

PSK by privítal otvorenie ďalšieho hraničného priechodu s Ukrajinou

Obyvatelia prihraničných regiónov na severovýchode Slovenska by privítali ďalší oficiálny hraničný priechod medzi Slovenskom a Ukrajinou.

Zámer sa snaží dlhodobo presadzovať aj vedenie Prešovského samosprávneho kraja (PSK), ktorý sa touto myšlienkou intenzívne zaoberá od roku 2006. Optimálnym riešením by bol priechod na schengenskej hranici medzi obcami Ulič a Zabroď.

Dôvodom je zvýšenie priepustnosti na slovensko-ukrajinskej hranici, pretože čakacie doby sú veľmi dlhé. Zástupcovia rôznych inštitúcií na oboch stranách hranice deklarovali podporu vybudovaniu takéhoto priechodu na viacerých medziregiónalnych fórach“, povedala pre TASR hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.

Otázka vybudovania tohto priechodu je predmetom takmer všetkých diskusií počas stretnutí predstaviteľov PSK a Zakarpatskej oblastnej štátnej administrácie.

Treba zdôrazniť, že rozhodnutie nie je v kompetencii PSK a jej partnerov z ukrajinskej strany hranice, ale riešenie je v rukách vlád oboch krajín, preto niekoľko návrhov išlo na rokovania slovensko-ukrajinskej medzivládnej komisie“, pripomenula Fitzeková.

Nový cestný priechod by na jednej strane podporil malý pohraničný styk, ktorý je dôležitý predovšetkým pre obyvateľov susediacich regiónov. Mnohí totiž majú príbuzných na druhej strane hranice a dostať sa k nim si vyžaduje absolvovanie veľkej obchádzky.

Výsledkom nového priechodu by, samozrejme, bolo aj odľahčenie ostatných priechodov a zníženie čakacích dôb na hranici. To by malo prirodzene dosah aj na obchod a ďalšie ekonomické ukazovatele. V neposlednom rade by priaznivo skutočnosť vplývala aj na kultúru, ktorá má veľmi podobné korene.

Fitzeková zdôraznila, že v prípade financovania celkového zámeru je potrebné financie rozdeliť na dve časti. O samotnom priechode musia rozhodnúť vlády. Čo sa týka prístupovej komunikácie, teda na slovenskej strane cesty 3. triedy, to by bolo úlohou PSK.

Jedným z dôvodov, prečo zriadiť priechod na tomto mieste je to, že tu už kedysi bol a bola tu aj cesta. Na našej strane by bolo potrebné vybudovať jeden kilometer komunikácie so šírkou 7,5 metra a na opačnej strane hranice asi 1,3 kilometra“, uviedla Fitzeková. Doplnila, že napriek tomu by si táto investícia vyžiadala veľkú investíciu zo strany štátu, o ktorej môže rozhodnúť len vláda.

Výstavba priechodu by za určitých okolností mohla pomôcť vyriešiť aj ďalší veľký problém, ktorý sa týka prepojenia Uličskej a Ubľanskej na našom území. Tie sú od seba vzdialené vzdušnou čiarou asi desať kilometrov, chýbajúca komunikácia však núti cestujúcich absolvovať obchádzku vyše 40 kilometrov.

Fitzeková vysvetlila, že pôvodne plánované cestné spojenie na Slovensku, o ktorom sa niekoľko rokov diskutuje, by však bolo neúmerne finančne náročné. Nový hraničný priechod s príslušnou komunikáciou by však umožňoval omnoho kratšie spojenie.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK