Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

PSK ocenil osobnosti a organizácie za rozvoj regiónu

Prešovský samosprávny kraj (PSK) už po deviaty raz ocenil osobnosti a organizácie, ktoré sa významnou mierou pričinili o rozvoj regiónu a jeho prezentáciu doma i v zahraničí.

(foto: Flashphoto.sk)
(foto: Flashphoto.sk)

Ceny PSK a Ceny predsedu PSK sa slávnostne odovzdávali v stredu (19.12.) večer na Veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove.

Prešovský samosprávny kraj od roku 2004 mapuje aktivity a úspechy ľudí, ktorí žijú v našom regióne. Pretože nie domy, nie stromy, ale ľudia – práve ľudia, ktorí sa snažia a idú za svojím snom, sú naším bohatstvom“, zdôvodnil oceňovanie zásluh predseda PSK Peter Chudík.

K 46 nositeľom krajských ocenení pribudlo ďalších šesť. Na základe štatútu poslanci regionálneho zastupiteľstva rozhodli, že Cenu PSK v roku 2012 udelia trom laureátom, ktorých spomedzi nominovaných osobností a inštitúcií vybrala príslušná komisia.

PSK udelil cenu in memoriam nedávno zosnulému pravoslávnemu arcibiskupovi Jánovi za osobný prínos pre rozvoj duchovného života. Za športové výsledky, prezentáciu kraja ocenili horolezca Petra Hámora. Cenu si prevzal aj zakladateľ Inštitútu Naše aktivity pre Slovensko Peter Solej“, informovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. Pripomenula, že Cenu PSK predstavuje gotická brána s doširoka otvorenými dverami.

V doterajšej histórii spomínané ocenenie udelili napríklad: prvému prezidentovi SR Michalovi Kováčovi, diecéznemu biskupovi Františkovi Tondrovi, prešovskému arcibiskupovi Jánovi Babjakovi, eurokomisárovi Jánovi Figeľovi, kardinálovi Jozefovi Tomkovi. Cenu získali aj Prešovská univerzita, Horská záchranná služba či folklórny súbor Šarišan.

Okrem týchto ocenení sa každý rok pred Vianocami odovzdáva aj srdce obomknuté krídlami. Ide o cenu, o ktorej udelení rozhoduje predseda PSK. Tentoraz si ju z rúk Petra Chudíka prevzali Zápasnícky klub Vihorlat Snina, Občianske združenie Barlička, ktoré sa venuje systematickej práci s hendikepovanými občanmi a seniormi. Tretie ocenenie patrí za výnimočnú prezentáciu regiónu speváckemu zboru Septemthillis z Lipian.

Súvisiace články
20.12.2012 Foto: Odovzdávanie cien PSK
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK