Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Samospráva v Širokom založila vlastnú menu aj obecný poklad

Obec Široké v roku 2010 pri príležitosti 690. výročia prvej písomnej zmienky uviedla do malého dedinského obehu vlastnú menu.

(foto: TASR)
(foto: TASR)

Keď niekto číta, že v tejto dedine je vypísaný turnaj či súťaž s dotáciou sto Širockých sokolov, nie je to teda žiadny výmysel.

"Je to minca s priemerom 27 milimetrov, ktorá má na jednej strane vyobrazený náš kostol v pozadí so siluetou pohoria Branisko a číslicou jedna. Na rubovej strane je obecný erb s typickým sokolom", hovorí starosta Stanislav Bartoš.
Dodáva, že to nie je nič iné ako kovový šek alebo poukaz. Takéto mince sa dávajú pri rôznych príležitostiach. Dajú sa získať pri súťažiach ako cena, slúžia ako pamätná minca. Podstatné však je, že sa ním skutočne dá platiť.

Obec si dala mincu na objednávku vyraziť v Štátnej mincovni v Kremnici. K dispozícii má 1600 mincí v zlatej imitácii a 30 ďalších vzácnych kusov. Hodnota jedného klasického Širockého sokola sa dnes rovná jednému euru.

"Vytvorili sme si vlastný systém. O devalvácii či posilnení tejto meny rozhoduje obec a preto sa nebojíme inflácie. Máme dohodu s jedným z miestnych obchodov a tam sa dá týmito mincami platiť", povedal s úsmevom starosta. Tvrdí, že je to tvrdá mena krytá obecným majetkom.
Jeho slová potvrdil majiteľ obchodu aj predavačka, ktorá nám ukázala, že priamo v registračnej pokladnici má niekoľko takýchto mincí. "Plne akceptujeme tieto mince, kto príde do obchodu môže si za ne nakúpiť akýkoľvek tovar. Aj teraz takýmito mincami platili dve zákazníčky", hovorí predavačka.

Keď sme už pri peniazoch, starosta pre TASR povedal, že samospráva pred pár mesiacmi založila obecný poklad. Nejde o žiadne zhŕňanie peňazí, ktoré by sa mali niekde neskôr zakopať. Majú slúžiť ľuďom zo Širokého, ktorí to najviac potrebujú.

Je to účelový finančný fond, ktorý sa riadi zákonom o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy. Môžu do neho prispievať darcovia z podnikateľského prostredia i samotní obyvatelia.
"Podstatné je, že obec bude do neho odvádzať časť z prebytku hospodárenia za bežný rok. Fond je postavený tak, aby bol nevyčerpateľný, lebo v danom roku sa z neho môže čerpať iba 50 percent z prostriedkov nazhromaždených k 1. januáru", dodal Bartoš.

Podľa neho sa obecný poklad iba začína plniť. Práve v týchto dňoch rozbehli väčšiu kampaň a po schválení záverečného účtu by malo pribudnúť niekoľko stoviek eur aj z obecného rozpočtu.
O rozdelení peňazí pre ľudí v núdzi, pri živelnej pohrome alebo inej nepríjemnej udalosti, ktoré môže postihnúť napríklad rodinu, rozhodne obecné zastupiteľstvo. Jeho poradným orgánom je správna rada fondu, ktorá má päť členov.

Súvisiace články
30.12.2012 Dedičstvo starých otcov v Širokom zachováva mapa chotárnych názvov
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK