PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/11354/fakultna_nemocnica_vdaka_daru_nakupi_pomocky_pre_ortopedicke_oddelenie.html

Fakultná nemocnica vďaka daru nakúpi pomôcky pre ortopedické oddelenie

V priestoroch Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove sa tento týždeň stretli zástupcovia spoločnosti COOP Jednota s predstaviteľmi nemocnice, aby jej odovzdali symbolický šek v hodnote viac ako 7100 eur.

Tie budú použité na nákup pomôcok pre ortopedické oddelenie. „Artrodržiak s manžetou, turniket s manžetou, silikónová manžeta a infúzna pumpa sú pomôcky, ktoré výrazne skvalitnia operačné výkony a pooperačnú starostlivosť“, konštatoval námestník LPS pre nechirurgické odbory Pavol Gazdič.

Zároveň vyzdvihol fakt, že toto stretnutie s predstaviteľmi nadácie nie je na pôde nemocnice prvé. V minulosti už prispela na rozvoj oddelenia kardiológie a cievnej chirurgie. Podotkol, že z týchto stretnutí by sa aj do budúcna mohla stať pekná tradícia.

Ortopedické oddelenie prešovskej nemocnice má vďaka skvelým operatérom, a najmä vďaka jej primárovi Kľocovi, na celom Slovensku svoje zvučné meno. Dobrým odborníkom je nevyhnutné poskytnúť aj kvalitné technické zázemie. A keďže viem, aké náročné typy operácií sa v Prešove vykonávajú a aká je to veľká spádová oblasť, rozhodli sme sa finančne prispieť práve tomuto oddeleniu“, zdôvodnil dar predseda predstavenstva COOP Jednota Prešov Ján Plučinský.

Ortopedické oddelenie v Prešove je po Ortopedickej klinike Univerzitnej nemocnice v Bratislave druhým najstarším oddelením tohto druhu na území terajšej Slovenskej republiky. Bolo založené v januári 1942, malo 33 lôžok a využívalo nemocničné operačné sály. V súčasnosti má oddelenie tri samostatné operačné sály, z ktorých posledná bola po komplexnej prestavbe odovzdaná v roku 2006 a je určená iba na endoprotetické výkony.

Od roku 1988 stojí na čele prešovskej ortopédie Ján Kľoc, ktorý na slávnostnom odovzdávaní okrem iného upozornil na to, že „turniket s manžetou je zariadenie, ktoré zabezpečí operácie v bezkrvnom prostredí. Turniket stláča cievy končatín, pričom tlak turniketu je možné meniť podľa krvného tlaku pacienta, respektíve podľa toho, aký tlak sa počas operácie vyžaduje. Krvný tlak je teda monitorovaný, čo je pre pacienta bezpečná záležitosť, eliminujúca riziko poškodenia cievneho systému“. Poškodenie ciev je pritom podľa neho jedným z faktorov, ktorý spôsobuje zvýšenú možnosť tvorby krvných trombov, ktoré môžu skončiť fatálne, následnou embolizáciou v pooperačnom období. „Artrodržiak s manžetou stabilizuje dolnú končatinu v požadovanej polohe a v podstate nahrádza asistenta, ktorý musí nohu držať. Infúzna pumpa má zase veľký význam v pooperačnej starostlivosti. Dokáže kontinuálne podávať potrebné liečivo“, vysvetlil primár.

 
7.1.2013 | Autor: TASR | Zdravotníctvo | čítané: 2307 krát