Štvrtok, 25. apríl 2024
Meniny má Marek | zajtra Jaroslava

Prešovský samosprávny kraj vstupuje do r.2013 s tromi hlavnými prioritami

Udržať čerpanie rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) tak, aby nevznikol nepriaznivý dosah na ľudí a výkon kompetencií, maximálne využiť štrukturálne fondy a pripraviť realizáciu investície na Kuzmányho ulici v Prešove, to sú hlavné priority, s ktorými vstupuje regionálna samospráva do roku 2013.

"Naším základným cieľom na rok 2013 je udržať rozpočet tak, aby nikto nepocítil, že bol krátený o 5,6 milióna eur v súlade s memorandom o konsolidácii verejných financií medzi vládou SR a združením samosprávnych krajov SK8", konštatoval predseda PSK Peter Chudík.

Vysvetlil, že rozpočet je zostavený reštriktívne a zohľadňuje iba základné zabezpečenie nevyhnutných potrieb samosprávnych kompetencií. To sa dotklo napríklad kapitálových výdavkov, ktoré sú plánované len na spolufinancovanie projektov zo štrukturálnych fondov.

"Napriek všetkému očakávam, že ak sa výrazne nezníži daň z príjmu fyzických osôb, rok 2013 ukončíme s prebytkom hospodárenia vo výške okolo 10 miliónov eur. Tieto prostriedky budeme môcť v roku 2014 použiť na investičné rozvojové zámery", pripomína Chudík.

PSK sa plánuje aj v tomto roku intenzívne venovať dopravnej infraštruktúre, na financovanie týchto aktivít chce využiť štrukturálne fondy.

"Chceme získať ďalšie prostriedky na opravu a rekonštrukciu regionálnych ciest, mostov a zosuvov a opravu ciest, ktoré poškodili rozsiahle povodne v roku 2010. Regionálna alokácia pre náš kraj presahuje sumu 10 miliónov eur", zdôraznil predseda PSK.

Regionálna samospráva chce v tomto roku uzatvoriť desaťročia trvajúcu traumu krajského mesta Prešov, ktorou je dostavba Kuzmányho ulice. Tá by mala výrazne zlepšiť dopravnú situáciu v meste, zabezpečiť rýchlejšie prepojenie niektorých jeho častí. Cieľom vedenia PSK je urýchlene pripraviť projektovú dokumentáciu.

"Kým mesto Prešov uzavrie majetkovoprávne vysporiadanie ďalších vlastníkov, chceli by sme začať proces verejného obstarávania na dodávateľa tejto stavby. Bolo by optimálne, keby sa táto stavba začala realizovať koncom tohto roka, alebo začiatkom roka 2014", uzavrel Chudík.

Súvisiace články
1.10.2014 Prestavba Kuzmányho ulice sa začala, posledný vlastník bude vyvlastnený
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK