Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Počasie sa podpisuje pod zvýšenie chrípkových ochorení a úrazov

Nepriaznivé počasie sa v posledných dňoch podpísalo nielen pod zvýšenú chorobnosť, ale aj pod úrazy, ktoré ľudí prinútili absolvovať ošetrenie na traumatológii.

(ilustračné foto: greatmilan)
(ilustračné foto: greatmilan)

Podľa údajov zverejnených na webovej stráne Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove počas uplynulého týždňa došlo v Prešovskom kraji k nárastu akútnych respiračných ochorení (ARO) a chrípke podobných ochorení (CHPO). V predošlom 3. kalendárnom týždni lekári nahlásili 8545 ARO, čo bolo o 1065 viac ako týždeň predtým. Z celkového počtu týchto ochorení bolo minulý týždeň 728 prípadov CHPO.

"Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť v súvislosti s ARO bola zaznamenaná vo vekovej skupine detí do päť rokov", uvádza sa v hygienicko-epidemiologickej správe. Hygienici mali nahlásené prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu v jednej materskej škole v okrese Bardejov.

Nepriaznivé víkendové počasie, husté sneženie a vytváranie poľadovice, mali za následok aj zvýšený počet vážnejších úrazov. Hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove Renáta Cenková dnes informovala, že lekári Kliniky úrazovej chirurgie ošetrili desiatky pacientov, z toho 20 museli hospitalizovať.

Spresnila, že najčastejšími zraneniami boli zlomeniny dolných končatín, vo zvyšných prípadoch išlo o zlomeniny horných končatín, poranenia hrudníka a hlavy. Podľa štatistických údajov najmladší z hospitalizovaných pacientov má 13 rokov, najstarší 74.

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK