Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Regionálne knižnice v PSK registrovali vlani 46.960 čitateľov

Knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) evidovali v roku 2012 dovedna 46.960 čitateľov, z ktorých bolo vyše 14.500 detí.

Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková uviedla, že regionálne knižnice sídlia v siedmich okresných mestách - Prešov, Bardejov, Svidník, Vranov nad Topľou, Humenné, Poprad a Stará Ľubovňa. Najviac - 12.672 registrovaných čitateľov eviduje Knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove, viac ako 10.200 čitateľov je v Poprade a po ňom nasleduje Humenné.

"Do všetkých regionálnych knižníc sa vlani zakúpilo spolu 20.217 nových kníh, čo sa nepochybne podpísalo aj pod zvýšenie návštevnosti a samotných výpožičiek. Z rozpočtu regionálnej samosprávy sa špeciálne na tento účel vyčlenilo 100.000 eur", konštatovala Fitzeková.

Doplnila, že takto masívne sa knižničný fond v Prešovskom kraji neobnovoval už takmer 20 rokov. V súčasnosti majú čitatelia v regionálnych knižniciach k dispozícii dovedna 800.000 kníh a viazaných periodík. Viac ako štvrtina z nich je v prešovskej knižnici.

Hovorkyňa konštatovala, že vlani sa v spomínaných siedmich knižniciach realizovalo vyše 1,591 milióna výpožičiek kníh a periodík. Z tohto počtu štvrtinu realizovali detskí čitatelia.

Okrem klasickej činnosti organizujú knižnice v priebehu roka množstvo odborných seminárov, ale predovšetkým prezentačných podujatí zameraných na propagáciu literatúry a čítania.

"Tieto kultúrne inštitúcie sa aktívne zapojili nielen do miestnych podujatí, ale spolupracovali na príprave celoštátnych súťaží, prezentácií a festivalov. Rovnako sa podieľali na organizovaní akcií Európskeho roku aktívneho starnutia, Dňa PSK či Týždňa slovenských knižníc", spresnila hovorkyňa PSK.

Doplnila, že na podujatiach organizovaných knižnicami privítali spolu vyše 67.500 účastníkov. K najznámejším podujatiam patria Noc s Andersenom, Prešov číta rád, Dni detskej knihy či Kráľ čitateľov.

Prešovský samosprávny kraj na činnosť knižníc v minulom roku vynaložil zo svojho rozpočtu 1,728 milióna eur. Okrem toho sa knižniciam podarilo získať financie aj z grantových schém, čo predstavovalo spolu 95.619 eur. Viac ako 208.100 eur tvorili vlastné tržby.

(ilustračné foto)

(ilustračné foto)
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK