PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/11476/strana_romskej_unie_planuje_predlozit_inovativny_model_rozvoja_romskej_komunity.html

Strana rómskej únie plánuje predložiť Inovatívny model rozvoja rómskej komunity

Strana rómskej únie na Slovensku (SRÚS) plánuje v priebehu tohto mesiaca predložiť kompetentným orgánom v štáte program komplexnej stratégie riešenia hospodárskeho, sociálneho, vzdelanostného, kultúrneho rozvoja občanov rómskej menšiny s názvom Inovatívny model rozvoja rómskej komunity.

Predseda SRÚS František Tanko informoval TASR, že širšie vedenie strany sa týmto materiálom zaoberalo v priebehu tohto týždňa na zasadnutí v Prešove. Konštatoval, že ako pilotný modelový program ho predloží vláde SR, Ministerstvu vnútra SR, Rade vlády SR pre ľudské práva a národnostné menšiny, splnomocnencovi vlády SR pre rómske komunity a zástupcom EÚ v SR.

Tanko doplnil, že pri analýzach sa opierali o skúsenosti ľudí, ktorí sa tejto problematike venujú v podmienkach samospráv, ale i mimovládnych organizácií. Práve obce majú podľa neho mať vytvorený a schválený program hospodárskeho a sociálneho rozvoja.

Mienime na pilotnom modeli realizovať komplexný rozvoj rómskej komunity v samosprávach uplatnením inovatívnej synergie subsystémov - vzdelávanie, zamestnanosť, sociálna a zdravotná starostlivosť, bývanie, bezpečnosť, dodržiavanie ľudských práv a legislatívy vo vybranej modelovej lokalite osídlenej zmiešanou rómskou a majoritnou komunitou, čím sa vytvorí priestor pre legislatívnu platformu legalizácie segregovaných rómskych osád“, uvádza sa vo vyhlásení SRÚS.

Predstavitelia strany sú presvedčení, že v spolupráci s obcami, štátom, cirkvami a mimovládkami sa im podarí dosiahnuť zlepšenie stavu v tejto oblasti a smerovanie života rómskej menšiny bude v súlade s ekonomickými a sociálnymi záujmami všetkých občanov a s prijatými koncepciami štátu.

Vo vyhlásení sa konštatuje, že realizáciou projektu sa naplnia viaceré záväzky SR vyplývajúce z európskych a národných dokumentov zameraných na integráciu Rómov.

 
3.2.2013 | Autor: TASR | Spoločnosť | čítané: 3022 krát