Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Epidemiológovia zaznamenali v kraji prípad nákazy chrípkou A(H1N1)

Počas 5. kalendárneho týždňa došlo pre akútne respiračné (ARO) a chrípke podobné ochorenia (CHPO) k prerušeniu vyučovania v 35 školských zariadeniach na území Prešovského kraja (PSK).

(ilustračné foto: TASR)
(ilustračné foto: TASR)

U 7-ročného chlapca z okresu Bardejov, zaznamenali epidemiológovia nakazenie vírusom chrípky typu A(H1N1).

V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom došlo na území Prešovského kraja k nárastu chorobnosti. V uplynulých dňoch zaznamenali lekári celkovo 13.544 prípadov ARO. Z tohto množstva sa CHPO potvrdili u 1892 ľudí. Najvyššia chorobnosť bola v prípade ARO a CHPO potvrdená vo vekovej skupine 0 až 5-ročných detí.

V 5. kalendárnom týždni malo na území PSK prerušené vyučovanie pre vysokú chorobnosť detí 17 materských a 18 základných škôl, konkrétne v okresoch Bardejov, Humenné, Poprad, Prešov, Sabinov, Snina, Stropkov, Svidník, Stará Ľubovňa a Vranov nad Topľou. Pre chrípkové ochorenia je v týchto dňoch v platnosti zároveň zákaz návštev v nemocniciach a to v Stropkovskom a Vranovskom okrese.

Podľa aktuálnej správy o epidemiologickej situácii v Prešovskom kraji sa potvrdilo nakazenie vírusom chrípky A(H1N1) známej tiež ako prasacia chrípka u 7-ročného chlapca, ktorý ale už chorobu prekonal. "Pacient bol liečený, momentálne je už zdravý, je v poriadku", informovala TASR Dana Džupirová z bardejovskej pobočky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ).

Nakazenie vírusom chrípky typu A, sa potvrdilo rýchlotestom aj u jednej pacientky z okresu Vranov nad Topľou. Či ide o prasaciu chrípku zistia až dodatočné rozbory. Liečba spomínanej ženy prebehla v uplynulých dňoch rovnako bez výrazných komplikácii, informovali TASR z RÚVZ vo Vranove nad Topľou.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK