Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Poslanci PSK včera diskutovali o situácii na vodnom diele Domaša

Problémy s nízkou hladinou vodnej nádrže Veľká Domaša, ktoré sa v posledných dvoch rokoch podpísali pod pokles návštevnosti v rekreačných oblastiach boli témou diskusie poslancov na včerajšiom Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

(foto: TASR)
(foto: TASR)

Podnikatelia i obce upozorňujú, že ak sa výrazne nezmení situácia hlavne čo sa týka prioritného využitia vodného diela, môže to mať vážne následky. V priebehu leta vznikla aj petícia s názvom „Zachráňme vodné dielo Domaša.“ S jej priebehom poslancov oboznámil predseda petičného výboru Andrej Šust.

Za tri mesiace sme vyzbierali 12 787 podpisov ľudí zo 63 okresov Slovenka a deviatich štátov. Čo nám tiež dáva jasnú silu v tom, že naša petícia má zmysel“, povedal Šust. Doplnil, že hárky plánujú odovzdať na Ministerstvo životného prostredia SR.

Šust doplnil, že sa obracajú na regionálnych poslancov, aby samospráva aktívnejšie vstúpila do riešenia tohto problému a vyvinula tlak na inštitúcie na prijatie takých opatrení, ktoré by zabezpečili dostatok vody v nádrži, čo by podporilo cestovný ruch.

Poslanec Miroslav Benko (Smer-SD), ktorý je aj Prednostom Obvodného úradu životného prostredia v Prešove v diskusii konštatoval, že sa prijali opatrenia na zdvihnutie hladiny Domaše.

Znižovanie odtoku z Domaše už prinieslo prvé zlepšenie, od októbra minulého roka sa hladina zdvihla zo 150 metrov nadmorskej výšky na 154. Všetko teraz bude záležať od zrážok“, dodal poslanec.

Napokon zastupiteľstvo prijalo uznesenie, v ktorom sa konštatuje, že poslanci berú na vedomie správu predloženú petičným výborom a vyjadrujú podporu tomuto úsiliu. Rovnako sa v uznesení uvádza, že regionálny parlament nemá v kompetencii riešiť tieto problémy a preto vyzvali obce, aby sa s jednotným cieľom obrátili na kompetentné inštitúcie. Odporučili im spolupracovať s Oblastnými organizáciami cestovného ruchu, ktoré tu vznikli.

Samozrejme podporujeme takúto myšlienku, treba zvážiť čomu má slúžiť v prvom rade vodné dielo Domaša. Bolo postavená s tým, že má slúžiť na priemyselné účely a ako zásobáreň pitnej vody. V každom prípade by sa mal zmeniť ten účel a či by mal byť cestovný ruch minimálne tak prioritný ako priemysel“, povedal predseda PSK Peter Chudík.
Dodal, že sú ochotní spolupracovať s obcami na riešení problému.

Poslanec Juraj Hurný (SDKÚ-DS) uznesenie doplnil o ďalší bod, ktorým PSK žiada príslušné orgány o vypracovanie analýz, ktoré by viedli k prijatiu opatrení, aby mohla byť Domaša využívaná prioritne pre cestovný ruch.

V záverečnom hlasovaní za uznesenie zastupiteľstva jednomyseľne zahlasovali všetci prítomní poslanci.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK