Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

PSK bude môcť presunúť do rezervného fondu približne 4,3 milióna eur

Prešovský samosprávny kraj (PSK) bude môcť na základe predbežného vyčíslenia zostatku finančných prostriedkov v rozpočte za rok 2012, presunúť do rezervného fondu 4,32 milióna eur. Vyplýva to z informatívnej správy, ktorú na včerajšom sneme zobrali na vedomie poslanci Zastupiteľstva PSK.

Úrad na základe vyhodnotenia dospel k tomu, že po usporiadaní schodku hospodárenia a očistení zostatku o peniaze z Európskej únie a štátneho rozpočtu, vychádza spomínaný objem prostriedkov.

K 31. decembru zostatok rezervného fondu vykazujeme v objeme zhruba 2,7 milióna eur. Predpokladaný odvod do rezervného fondu za rok 2012 bude 4,3 milióna eur, budeme mať spolu disponibilné zdroje v tomto fonde za viac ako sedem miliónov eur“, konštatovala vedúca finančného odboru Úradu PSK Mária Holíková.

Doplnila, že túto správu ešte pred riadnym predložením záverečného účtu pripravil úrad vzhľadom na to, že pri prijímaní rozpočtu na rok 2013 boli vznesené zo strany niektorých poslancov pripomienky, že rozpočet nie je zostavený správne a je nereálny. Holíková dodala, že pri zostavovaní rozpočtu už počítali aj s peniazmi vo výške takmer päť miliónov eur z rezervy.

Podľa predsedu PSK Petra Chudíka tieto predbežné výsledky potvrdzujú, že pri zostavovaní rozpočtu na tento rok postupovali správne a vyjadrenia o nereálnosti a neľudskosti rozpočtu neboli na mieste.

Dnes konštatujem, že rozpočet na rok 2013 je ľudský a je reálny. Myslím si, že tí, ktorí sa takto vyjadrovali, si ho asi celý neprečítali a správali sa politicky“, povedal pre médiá Chudík. Dodal, že v súvislosti s prijatým rozpočtom nehrozí prepúšťanie v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK.

Holíková doplnila, že vďaka predbežným výsledkom sa mohlo prijať aj rozpočtové opatrenie, ktoré zabezpečí rozpis finančných prostriedkov vo výške 1.000.000 eur.

Ide predovšetkým o investičné akcie, ktoré nebolo možné ukončiť v predchádzajúcom roku, a zostatok finančných prostriedkov prechádza do nového roku práve cez rezervný fond a opätovne sa v tej investícii pokračuje“, povedala Holíková. Doplnila, že v rámci rozpočtu na tento rok boli nulové položky na kapitálové výdavky a všetko sa sústredilo na všeobecnú pracovnú oblasť.

Z toho objemu sa rozpočtovo presúvajú finančné prostriedky na jednotlivé oblasti. To znamená, že pri úprave č. 1 nedochádza k navýšeniu rozpočtu. Tá nová filozofia je v tom, že rozpočet už predpokladá pre rok 2013 všetky možné okolnosti, možné príjmy alebo aj predpokladané výdavky“, pripomenula vedúca finančného odboru.

Vysvetlila, že rozdiel je v tom, že pri predchádzajúcich schválených rozpočtoch sa každá zmena realizovala úpravou. Stávalo sa teda, že upravený rozpočet bol s vyššími číslami ako pôvodný.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK