Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Frenkyho hudobná encyklopédia má šesť rokov

Siedmy ročník začne písať po dnešku Frenkyhu hudobná encyklopédia (FHE). Tak dlhú dobu systematicky mapuje prešovskú hudobnú scénu na stránkach PIS.sk. Aký bol končiaci šiesty ročník?

Vyschlí sysli
Vyschlí sysli

Hlavnou zmenou oproti „prvej päťročnici“ bolo, že sa zmenila periodicita nových hesiel. Nepribúdali každý týždeň, ale každé dva týždne, s prázdninovou prestávkou. Nový model sa osvedčil. Čítanosť tejto kategórie je stabilizovaná a hesiel je už v databáze požehnane. Iste budú pribúdať aj nové (stále je čo), ale aj aktualizácie, s čím sme začali tento rok.

Preto bude hlavnou novinkou pre nadchádzajúci 7. ročník FHE, že nové heslo bude pribúdať už len raz mesačne. Pri súčasnom naplnení encyklopédie to úplne stačí. Ak máte nejakého interpreta, ktorý vám tu chýba, nie je problém, ozvite sa tvorcom FHE. A keďže nám výročie vyšlo pekne na sobotu, dokonca poslednú v mesiaci, termínom uverejňovania nových príspevkov bude posledná sobota v mesiaci.

A čo ste najviac čítali za posledný rok? Zvíťazila favoritka, ktorú sme „nadadili“ hneď ako prvú – Zlatá Slávica Tina. Ak nerátame bilančné články k minulému ročníku a piatim rokom FHE, tak striebro získali gospeloví bohoslovci Anastasis a bronz Vyschlí sysli.

Na ďalších priečkach návštevnosti sa umiestnili (k nami sledovanému dátumu 18. 2. 2013) Zdenka Juhošová, Orišek Boys, Jazz Piano&Bass, Faktor, bilancia relácie Korzovanie XVII–XXV. , Paved Eden a Spirit.

Vráťme sa však ešte k vlaňajšku. Vtedy sa zdalo, že prekvapujúco najčítanejšou kapelou nielen daného roku, ale aj celkovo sa stalo Tretie poschodie. Prešlo však len doslova (!) niekoľko dní a strmhlav na vrchol vyletela (v tom roku tretia) Katka Knechtová, ktorá je aj po roku najčítanejším heslom Frenkyho hudobnej encyklopédie celkovo. Z kapiel, ktoré sa vlani nestihli umiestniť v rebríčku, ale medzičasom si na nich kliklo dosť ľudí spomeňme Papyllon (teraz by boli druhí) a Punk v šercu (5.).

Keď už sme zmienili celkový historický rebríček FHE, pozrime sa aj naň. Prekvapení (až na uvedenú Knechtovú a jej raketový výstrel na vrchol) tam veľa nie je.

Historicky prvá je teda Katarína Knechtová (vlani v top 30 nefigurovala), druhé je Tretie poschodie (vlani prvé) a tretie sú Heľenine oči (vlani druhé).

V top 10 ďalej fugurujú osvedčené mená: 4. Komajota (3.), 5. I. M. T. Smile (4.), 6. Ad acta (5.), 7. Nuda (6.), 8. Ruka (9.), 9. Ali Ibn Rachid (8.) – toho roku sa dočkali aktualizácie a 10. Roams (7.).

Poradie v druhej desiatke je nasledovné: Žobráci, Chiki liki tu-a, Kathegoris muflon, 4Moment, Gagas, Peha, Coolaction, Ilegalny 3k, Atlantida (tiež sa dočkala aktualizácie) a David Kollár Band.

Tretia desiatka: Hudci prérie, Šarišská nátierka, Wayd, Alexander Cap, Karambol + Instahlatér... , Mloci, Katarína Koščová, Veronika Husovská, Poďme do práce a prvú tridsiadku uzatvára zosnulý Marek Kaščák.

Ešte menšie posuny sa diali v „antihitparáde“, pri tých najmenej čítaných heslách (do úvahy sa pri tomto poradí neberie ostatný rok), kde je poradie nasledujúce: Kill John Paul II. , Groove Project, Prosac, Sympathy, Euphorys (nesprávne to uvádzame s mäkkým „i“), Divadielko Corso, Float, Paternas, Údolie a Simply Sound.

Toľko teda k uzavretiu šiesteho ročníka FHE a pokračujeme (pravda, vo voľnejšom tempe) ďalej...

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK