Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Tunel Branisko už slúži verejnosti

KORZÁR: Branisko - Tunel popod Branisko je od nedele otvorený. Prvé súkromné automobily cez neho prešli včera po deviatej hodine večer. Od jedenástej predpoludním pri príležitosti sprejazdnenia tunela jasal premiér, zainteresovaní baníci, cestári, projektanti, technológovia a aj obyvatelia obcí, ktoré tunel odbremení od frekventovanej dopravnej tepny. Oficiálna časť sprístupnenia dopravnej brány zo Spiša na Šariš sa pretiahla do druhej popoludní. Jej súčasťou boli vyhliadkové jazdy tunelom, ktoré kyvadlovo zabezpečovalo niekoľko autobusov.

Predseda vlády Mikuláš Dzurinda skonštatoval, že tunel je významným míľnikom na ceste Slovenska k prosperite. Tunel popod Branisko nie je podľa premiéra len diaľnicou a prvkom slovenskej infraštruktúry. „Verím, že Európa cez neho dovidí aj na Šariš, Zemplín a ostatné regióny, ktoré sa otvoria." Stavba je podľa premiéra aj úžasné technické dielo.

Včera narodeniny aj meniny oslavujúci minister dopravy Pavol Prokopovič uviedol, že Slovensko sa dokončením tunela zaradilo medzi úspešných realizátorov náročných cestných stavieb vo svete. Minister si nezakrýva oči pred chybami, ktoré sa počas realizácie diela vyskytli, tvrdí však, „Kto nič nerobí, neurobí chybu". Zároveň verí, že sa počas trojmesačnej skúšobnej prevádzky tunela podarí vyliečiť aj všetky detské choroby na tomto diaľničnom úseku.

Generálny riaditeľ investora stavby Slovenskej správy ciest Dušan Faktor z tribúny na západnom portáli vyzdvihol fakt, že tunelom s diaľničnými privádzačmi cestári odklonili dopravu od najkomplikovanejšieho a najnehodovejšieho úseku slovenskej cestnej siete. Hoci pod hlavičkou dodávateľ stavby figurujú len dve firmy, popri nich sa na diele podieľali aj desiatky subdodávateľov. „Niektorí z nich na tomto diele vyrástli na úspešné podnikateľské subjekty." Pre iné sa podiel na stavbe tunela stal osudným, sklamali dôveru a stroskotali.
Jubileum včera v tuneli oslavoval aj jeho projektant a generálny riaditeľ spoločnosti Inco Banské projekty Peter Čertík. Ten pripomenul pozoruhodné výsledky, ktoré sa slovenským staviteľom podarilo na stavbe tunela dosiahnuť. Pri razení prieskumnej štôlne sa tímy baníkov kopajúcich z dvoch strán stretli s odchýlkou len 22 milimetrov. Keď prerazili veľký tunel, bola odchýlka len osem milimetrov. „Je to fantastický výsledok, aký ešte dosiahnutý nebol." Jedna čelba podľa Čertíka vyrazila 240 až 300 metrov tunela za mesiac, pričom európsky priemer je len 190 metrov. Prerazenie hlavného tunela trvalo len necelé dva roky. Záver slávnosti na západnom portáli patril dvojici biskupov Mišinovi a Tondrovi, ktorí dielo ekumenicky požehnali.

Na Slovensku tak pribudlo 15 nových diaľničných kilometrov. Celkovo na ne daňoví poplatníci vynaložili deväť a pol miliardy korún.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK