Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Epidemiológovia evidujú nárast akútnych respiračných ochorení v kraji

Nárast akútnych respiračných ochorení (ARO) zaznamenali počas tohto kalendárneho týždňa epidemiológovia na území Prešovského samosprávneho kraja.

(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Vyplýva to zo správy, ktorú dnes zverejnil na svojej internetovej stránke Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove.

V uplynulých dňoch 9. kalendárneho týždňa nahlásili epidemiológom lekári z jednotlivých okresov kraja 11.490 zaznamenaných prípadov ARO. V predchádzajúcom týždni ich bolo celkovo 10.714.

Chrípke podobné ochorenia, ktoré predstavovali z celkového počtu ARO 1676 prípadov, v tomto kalendárnom týždni, naopak, mierne poklesli.

"Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola u ARO zaznamenaná vo vekovej skupine 0- až päťročných detí a u CHPO vo vekovej skupine šesť- až 14-ročných detí. Z celkového počtu hlásených komplikácií – 235, boli najviac hlásené sinusitídy – 128", uvádza sa v správe krajských epidemiológov.

Počas 9. kalendárneho týždňa sa pre zvýšenú chorobnosť nevyučovalo v štyroch školských zariadeniach na území kraja, a to v okresoch Kežmarok a Prešov.

"V okrese Vranov nad Topľou bol zo vzoriek odobratých sentinelovými lekármi potvrdený jeden prípad vírusu chrípky A/California/7/2009 (H1N1) pdm - like a jeden prípad vírusu chrípky B/Wisconsin/1/2010 - like", informuje RÚVZ na svojej internetovej stránke.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK